Onder vuurArend van Dam

Terug naar lijst
 

Onder vuur

Titel: Onder vuur
Auteur: Arend van Dam
Uitgeverij: Leopold, 2006
ISBN: 978 90 258 4914 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Een verrader als vader

Het is 1627. Soldaten vinden een meisje bij de stadsmuren van Groenlo. Ze is op zoek naar haar vader. De soldaten nemen haar gevangen. Zou het haar lukken om haar vader te vinden?

Een geheimzinnig briefje uit 1627 met deze informatie, was aanleiding voor ‘Onder vuur’. Het verhaal speelt zich af in de Tachtigjarige Oorlog, waarin Spanje en Nederland tegen elkaar vochten. Bregje woont met haar vader en haar broertjes en zusjes in Deventer. Bregjes vader is soldaat en wanneer de oorlog Deventer bereikt, verdwijnt hij plotseling. In het dorp hoort ze dat hij is overgelopen naar de vijand! Bregje kan haar oren niet geloven! Haar vader een verrader? Ze besluit hem te zoeken en een spannende zoektocht volgt.

Ze ziet de rokende loop van een kanon. Ze ziet de zwarte gezichten van de soldaten. Hun glinsterende ogen kijken naar haar vanuit donkere geulen in de aarde. Een van de soldaten roept met harde, snerpende stem: ‘Wat doe je daar? Vlug kom hier!’

Bregje snapt niet waarom iedereen zo nodig met elkaar moet vechten. En wie is er nu goed en fout in deze oorlog? Staat zij eigenlijk aan de goede kant? Doordat je het verhaal vanuit Bregje leest, voel je mee met haar onzekerheid. Dat komt heel realistisch over. Aan de andere kant is Bregje af en toe wel erg wijs en ligt de boodschap van ‘vrijheid voor iedereen’ er een beetje dik bovenop.

Arend van Dam laat je in het verhaal een klein stukje van de Tachtigjarige Oorlog beleven. Het is niet alleen spannend, je komt ook meer te weten over de oorlog en hoe de Nederlanders met de oorlog omgingen. Omdat het verhaal over gewone mensen gaat en zich dicht bij huis afspeelt, kun je je er meer bij voorstellen. Je steekt er dus wat van op, zonder dat je saaie geschiedenisboeken door hoeft te worstelen.

Wil je het verhaal net als Bregje in het echt beleven? Dat komt mooi uit! Speciaal met het uitkomen van ‘Onder vuur’ is in Groenlo een fietstocht uitgezet, die je langs alle plekken voert waar Bregje op haar toch is geweest! Dus trek je fietsbroek aan, of leef je uit in een historische outfit en treed in Bregjes voetsporen!

Karin.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.