Onder de vleugels van de scarabeeGill Harvey

Terug naar lijst
 

Onder de vleugels van de scarabee

Titel: Onder de vleugels van de scarabee
Auteur: Gill Harvey
Uitgeverij: Gottmer, 2005
ISBN: 978 90 2574 078 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Dromen lezen in het oude Egypte
 

Heb jij veel fantasie? Ja? Dan moet je dit boek eens proberen. Stel je voor dat je dromen uitkomen. Stel je voor dat er amuletten zijn met magische krachten. Stel je voor dat er goden zijn die soms boos zijn en wraak willen. En? Kraken je hersens al een beetje?

Nou ja, zó’n groot voorstellingsvermogen hoef je nou ook weer niet te hebben, hoor. Het enige dat je hoeft te doen is lezen. Lezen en nog eens lezen! En dan niet het zoveelste fantasy-verhaal, maar een lekker dik historisch boek. Namelijk in ‘Onder de vleugels van de scarabee’ van Gill Harvey. Zo stap je met de hoofdpersoon Meryt-Re in het leven van het oude Egypte, waar dit allemaal speelt. Gill Harvey legt in haar boek niet veel uit over de godsdienst, de grafbouwers, de farao’s enzovoort, je komt er vanzelf achter. Daardoor is het veel meer een boek over de belevenissen van Meryt-Re, een 13-jarig meisje, dan een boek dat je leest om meer te weten over piramides of het oude Egypte.

‘Ramose is een goed mens, zei hij. Hij zal goed voor jou en je kinderen zorgen. Hij is een gerespecteerd steenhouwer. (…) Ik weet het oom, zei Meryt-Re rusig. Maar toch wil ik niet met hem trouwen. Telt mijn mening dan niet mee? Senmut keek haar met gefronst voorhoofd aan. Je bent brutaal, Meryt, zei hij afkeurend. Er klonk woede door in zijn stem.’

Meyt-Re wordt uitgehuwelijkt, dit lees je al op de eerste bladzijde Daarna wordt het spannend. Meryt-Re ontdekt dat Nofret gouden amuletten heeft gestolen. Zij heeft dit gedaan omdat zij haar vrijheid terug wil. Als dienstmeisje is Nofret het bezit van haar baas. Dit is het begin van een geheimzinnig complot. Meryt-Re weet dit, want ze voelt angst en er trekt een enorme kou door haar heen. De amuletten waren gewijd en bestemd voor het land van de doden. Meryt-Re weet zeker dat Nofret de wraak van de goden over zich af heeft geroepen. Gelijktijdig met dit voorgevoel heeft zij beklemmende dromen die haar iets vertellen. Maar wat? Als zij van oom Senmut dan ook nog de schuld krijgt van de ziekte van haar neefje, wordt het haar teveel. Nu, als je zover bent, kun je het boek al niet meer wegleggen, je moet verder. Gelukkig krijgt Meryt-Re hulp van Teti. Zij leert haar dromen lezen. En Teti geneest met kruiden en amuletten ook haar neefje. Meryt-Re krabbelt op en wordt een sterke, bijna volwassen, vrouw.

En hoe is het met je fantasie? Stel je voor dat je haar mee kunt nemen als je het boek dicht slaat….


Marjolein.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.