OnbreekbaarHans Hagen

Terug naar lijst
 

Onbreekbaar

Titel: Onbreekbaar
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Querido, 2018
ISBN: 978 90 451 2131 4
Illustraties: Deborah van der Schaaf

Terug naar lijst

'Onbreekbaar' is ijzersterk 

‘Onbreekbaar’ van Hans Hagen is een perfecte kennismaking met de werking en het vermogen van poëzie. ‘Onbreekbaar’ is net als Hagens succesvolle boek ‘Jij bent de liefste’ voor jonge kinderen een prachtige combinatie van levendigheid en ernst. De illustraties van Deborah van der Schaaf maken de bundel nog meer de moeite waard. 

De titel – en daarmee de boodschap – van de bundel is zowel treffend als krachtig, namelijk dat we, ondanks onze beschadigingen, wel overeind blijven en volhouden. Deze gedachte wordt fascinerend mooi verbeeld door Van der Schaaf. Wanneer je de bundel openslaat, is het eerste wat je ziet een pagina vol met bubbeltjesplastic. Een groot deel van de bubbels is al kapot, maar het plastic is onbreekbaar. Ook de laatste pagina bestaat uit dit plastic en daarmee beschermt het de waardevolle inhoud van de dichtbundel. In een van de laatste gedichten, ‘Kam’, komt de titel zelfs letterlijk terug: ‘onbreekbaar / staat er op mijn oude kammetje / […] / als het eerste tandje afbreekt / staat het er nog steeds / onbreekbaar’.  

Hagen speelt met herkenbare situaties die elk leven kent. Hij blijft in de gedichten dicht bij zichzelf, maar gebruikt zijn eigen ervaringen om alledaagse en veelvoorkomende thema’s aan te stippen. Het ontdekken van de liefde bijvoorbeeld. Regina is het eerste meisje op wie hij smoorverliefd is. Hun ontmoeting bij het kampvuur heeft zoveel impact dat het hem treft als een blikseminslag. Anderen hebben niet meegemaakt dat ze ‘het bloesje van Regina / open mochten knopen / en voor het eerst vlammend goud / hebben gekust’, maar hij wel. Hij laat Regina in meerdere gedichten onverwachts en op een speelse manier ten tonele verschijnen, waarbij de hevige verliefdheid bijna van de pagina springt. Dit is één van Hagens specialiteiten; hij beschrijft kleine momenten met grote gevoelens.  

De schrijfstijl van Hagen is helder en zonder opsmuk. Interpunctie en hoofdletters ontbreken in de gedichten, er worden simpele woorden gebruikt en soms mist een zin een einde. Je krijgt hierdoor de ruimte om een eigen interpretatie aan het gedicht te geven en je fantasie de vrije loop te laten. De dichtbundel is heel geschikt door de herkenbare onderwerpen en thema’s, zoals verliefdheid, twijfel, vriendschap en eenzaamheid, maar ook verlies. Soms verkondigt Hagen de boodschap die hij wil overbrengen heel duidelijk, bijvoorbeeld in het gedicht ‘Echt’: ‘jezelf begrijpen / jezelf of een ander / is niet het belangrijkst / niet verkeerd begrijpen / is al heel wat’. Andere keren is het wat lastiger om de boodschap van een gedicht te ontdekken. Toch lijkt dat juist de bedoeling: ‘Onbreekbaar’ is de ideale kennismaking met de kracht van de dichtkunst. 

Naomi. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.