Oma ontsnapt!Janneke Schotveld

Terug naar lijst
 

Oma ontsnapt!

Titel: Oma ontsnapt!
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf, 2012
ISBN: 978 90 003 1196 5
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Een knettergekke oma

Oma Babs is een bijzondere oma. Ze is heel hip en gezellig. Juist omdat oma een beetje gek is, vindt Tibbel haar zo leuk:

Ze is al bijna zeventig, maar daar merk je niks van. Ze is de beste in verstoppertje, ze kan nog steeds vogelnestjes in de ringen en als ze gaan bowlen op de Wii dan wint ze bijna altijd. En ze kan koken als de beste, zelfs met maar twee pitjes.
Vroeger werkte oma Babs in een restaurant, maar daar werd ze weggestuurd toen ze een zeurende klant een puddinkje in de vorm van een drol voorzette.

Oma Babs woont in het tuinhuisje in de tuin van Tibbel en haar moeder. Tibbel komt vaak bij haar oma. Totdat haar moeder daar een stokje voor steekt. Aan het begin van het verhaal heeft Tibbels moeder de geit van oma Babs weggedaan. En een paar dagen later is ook oma Babs weg! Tibbels moeder heeft oma naar het bejaardentehuis ‘Huize Welgemutst’ gebracht. Al snel heeft Tibbel een plan bedacht: ze gaat oma bevrijden.

‘Oma ontsnapt!’ is een origineel verhaal. Tibbel helpt haar oma ontsnappen uit het bejaardentehuis. Maar wat dan? Tibbel wil alleen terug naar huis als oma Babs óók mee naar huis mag. Dus zolang haar moeder oma Babs niet terug in huis wil, zwerft Tibbel met haar oma over straat. Het is mooi om te lezen dat Tibbel en haar oma zó gek op elkaar zijn, dat ze dit voor elkaar overhebben.

De vrolijke zwart-wit tekeningen zijn gemaakt door Annet Schaap, die ook andere boeken van Janneke Schotveld illustreerde. Door de illustraties zie je precies voor je hoe die gekke oma Babs eruitziet, en wat voor rare dingen zij en Tibbel meemaken.

Er zit veel tempo in het verhaal. Tibbel en haar oma worden achtervolgd door de politie. Steeds als ze een plekje hebben gevonden waar ze kunnen eten of slapen, duikt brigadier Boei op, en moeten ze weer ergens anders heen.

Tijdens hun toch maakt Tibbel veel tekeningen. Bijvoorbeeld van de kat Poestafa, die in een restaurant bij hen aan tafel zit, en van oma Babs als die ligt te slapen. Die tekeningen laat ze achter waar ze gemaakt zijn.

Elk hoofdstuk van ‘Oma ontsnapt!’ gaat over één dag. Natuurlijk gebeurt er de ene dag meer dan de andere. Daarom zijn niet alle hoofdstukken even lang. Het kortste heeft maar 3 pagina’s, en het langste 34. ‘Oma ontsnapt!’ is een grappig en spannend boek. Het is leuk dat sommige dingen steeds terugkomen in het verhaal, zoals brigadier Boei, en de tekeningen die Tibbel overal maakt en achterlaat. En de vraag is natuurlijk: mag oma weer bij Tibbel en haar moeder komen wonen?

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.