OlleGuus Kuijer

Terug naar lijst
 

Olle

Titel: Olle
Auteur: Guus Kuijer
Uitgeverij: Querido, 2011 (1e druk 1990)
ISBN: 978 90 451 1190 2
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Terug naar lijst

Niet zomaar een hond

Je hebt het vast wel eens gedaan: gepraat tegen een hond of een ander dier. Misschien deed je het stiekem, omdat je bang was dat iemand je zou horen. Want waarom zou je tegen een (huis)dier praten? Ze kunnen toch niets terug zeggen! Maar wat nou als dat WEL gebeurt? Wat zou je doen als het dier gewoon antwoord gaf? Guus Kuijer schreef hierover in het boek ‘Olle’. Olle is niet zomaar een hond: hij kan praten. En dit zorgt ervoor dat zijn baasjes bijzondere avonturen beleven met hun trouwe viervoeter.

Als puppy was Olle al anders dan andere honden. Hij keek zijn baasjes in de ogen en leek echt naar hen te luisteren. En toen hij wat ouder was, werd het duidelijk dat Olle wel heel bijzonder was. Olle wilde niet toegesproken worden alsof hij een normale hond was.

Als je een winkel binnen wilde en je zei: ‘Blijf’, dan blafte hij woest. Hij sprong tegen de winkeldeur op of ging met een andere klant mee naar binnen. Je moest een toespraak houden, ongeveer zo: ‘Moet je horen, Olle, hier mogen geen honden mee naar binnen. Je moet dus even buiten blijven. Ik kom zo weer terug.’ Dan bleef hij buiten en wachtte geduldig.

De baasjes van Olle hadden als snel door dat ze Olle maar gewoon zijn gang moesten laten gaan. Hij zou geen kunstjes doen en zeker niet als dat van hem verwacht werd. Olle was geen vrolijke hond, maar een hond die echt na kon denken over de wereld om hem heen. Net als zijn baasjes denken dat ze alle gekke dingen van Olle wel gezien hebben, gebeurt er iets bijzonders: Olle gaat tegen hen praten.

Als je een sprekende hond hebt, moet je uitkijken met de andere mensen. Die geloven het niet, moet je weten. Die denken dat je gek bent. Dus toen Olle acht jaar was, zei ik: ‘Moet je horen Olle. Wil je me een plezier doen? […] Zou je niet willen praten waar andere mensen bij zijn?’
‘Goed hoor,’ zei Olle en hij viel weer in slaap.
Dat was een pak van mijn hart, want Olle begon zich overal mee te bemoeien.


Illustrator Thé Tjong-Khing heeft al die gekke dingen van Olle heel goed op papier gezet, met fijne pentekeningen waardoor Olle echt een gezicht heeft gekregen.
‘Olle’ is niet alleen een mooi boek over een hond die kan praten. Door het verhaal heen wordt Olle ouder en ouder. Zijn baasjes zien dat het steeds slechter met hem gaat door de ouderdom en moeten zich voorbereiden op het afscheid van Olle. Guus Kuijer beschrijft dit heel mooi. In heldere taal met een laagje humor eroverheen. Olle is een hond om van te houden.

Mirjam.

Als je nog een boek wilt lezen over een bijzondere hond, lees dan eens ‘Toen kwam Sam’ van Edward van de Vendel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.