Olivier en VlekClaire Freedman

Terug naar lijst
 

Olivier en Vlek

Titel: Olivier en Vlek
Auteur: Claire Freedman
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN: 978 90 451 1902 1
Illustraties: Kate Hindley

Terug naar lijst

Samen is het fijner dan alleen!

Olivier is verhuisd naar de grote stad, maar leuk vindt hij dat niet. Hij kent nog niemand en hij mist zijn vriendjes. Hij voelt zich daardoor droevig. Op een dag trekt hij er desondanks op uit en ziet dan een lief hondje op straat liggen bibberen. Hij is net zo alleen als Olivier. ‘Toen zag hij hem, zomaar opeens, helder als een klaproos in de wei… een klein en kletsnat bolletje hond.’ Vleks baasje, want zo heet het hondje, is in geen velden of wegen te bekennen, dus neemt hij hem maar mee!
Meteen zijn ze onafscheidelijke maatjes. Toch wordt Vlek iedere avond verdrietig en dan staart hij uit het raam. Hij wil terug naar zijn baasje. Na een poos weet Olivier wat hem te wachten staat: Vlek als vermist opgeven. Ook al wil hij dat natuurlijk niet…

De prachtige illustraties van Kate Hindley in ‘Olivier en Vlek’ weerspiegelen de sfeer van het verhaal. In het begin geven ze de eenzaamheid van Olivier weer. De stad is grijs en grauw en het regent pijpenstelen. En van de voorbijgangers op straat kan geen lachje af: iedereen heeft haast en is met zichzelf bezig. Ze kijken strak naar de grond, waardoor het onmogelijk is om contact met ze te maken. De grote stad is daarbij het decor van het verhaal. Er zijn zoveel mensen, maar toch voelt hij zich alleen.

Het duurt en duurt maar niemand komt Vlek ophalen. Als ze op een morgen gaan wandelen, kun je aan de sfeer merken dat er iets gaat gebeuren: het motregent en ze lopen langs een ijzeren hek van een oude kerk, een beetje een kille plek. Plotseling stuift Vlek op … wie zit daar alleen op een schommel? Zijn bazinnetje Robijn!
Nu wordt Olivier erg bang dat zijn wereld weer net zo grijs wordt als dat die was. Maar hij krijgt een briljant idee: hij vraagt gewoon of Robijn en Vlek met hem willen spelen. Zo kan het ook.

In elke tekening zorgt de kleur rood voor een levendig contrast met de koele blauwe achtergrond. Zoals de trui van Olivier en het halsbandje van Vlek. En hoe heet het bazinnetje van Vlek? Precies: Robijn. Ook haar hele outfit is in dezelfde kleur. Rood lijkt dus een speciale betekenis in het verhaal te hebben. Want is rood niet de kleur van warmte en liefde?

De veranderde, blije stemming zie je terug in de tekeningen. Op de allerlaatste illustraties zijn de gevels goudkleurig en straalt de stad een warme gloed uit. En de voorbijgangers? Zij kijken nu vrolijk en met een open blik naar de wereld om hun heen. Hiermee lijken de illustrator en de auteur Claire Freedman te zeggen: hoe je je voelt, bepaalt hoe je de wereld en de mensen erin ziet.

Rianne.

Leestip: Vond je dit verhaal van Claire Freedman ook zo leuk? Lees dan ook De grote gevaarlijke Grompel van haar!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.