OliverEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Oliver

Titel: Oliver
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1613 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Hij heeft het ’m weer geflikt

Ken je hem nog? Oliver, de ietwat stugge Noorse jongen op wie Tycho smoorverliefd wordt in het zinderende ‘De dagen van de bluegrassliefde’ (1999) en aan wie diezelfde Tycho liefdesmails schrijft in het vervolg ‘Ons derde lichaam’ (2006)? Nu, vijftien jaar na de verschijning van ‘De dagen van de bluegrassliefde’, krijgt Oliver dan eindelijk zijn eigen stem. In ‘Oliver’ neemt auteur Edward van de Vendel je terug in de tijd om je zijn verhaal te vertellen, het verhaal vóórdat Oliver zijn grote liefde Tycho ontmoette.

Oliver is pas zestien jaar wanneer hij bij een belangrijke voetbalwedstrijd invalt voor de keeper van het eerste elftal en daarbij alle ballen tegenhoudt. Als hij na afloop het goede nieuws aan zijn ouders wil vertellen, treft hij een leeg huis aan. In de keuken staat een kartonnen doos met daarin een jong katje. Wat heeft dit te betekenen? Hij voorvoelt dat er iets grondig mis is en, inderdaad, al gauw blijkt dat zijn vader is vreemdgegaan. Moeder wil van hem scheiden. Bam. Maar Oliver is niet van plan toe te geven: ‘Hun onenigheden eindigen niet met weglopen, en niet met een kapotte lamp. En zijn vader heeft echt geen andere vrouwen.’ Zolang zijn ouders het niet hebben bijgelegd, logeert hij bij zijn neef en beste vriend Bendik, en gaan ze gewoon naar het zomerhuisje, zoals ze elk jaar doen. Ontkennen, dat is Olivers strategie, want de waarheid is onacceptabel.

Ga er maar aan staan, een prequel schrijven bij twee jeugdromans die zo indrukwekkend zijn, dat ze allebei bekroond werden met een Gouden Zoen. De lat ligt hóóg. Maar Edward van de Vendel is een vakman. Net als in de andere Tycho/Oliver-boeken, trekt hij je de binnenwereld van zijn hoofdpersoon in. Dat is niet gemakkelijk bij een weinig spraakzame jongen als Oliver. Van de Vendel lost het op door te focussen op de dingen die de jongen doet (het principe “show, don’t tell”) en te kiezen voor een afgemeten schrijfstijl. In niet meer dan een enkele zin kan hij een compleet landschap oproepen: ‘Bendik stoot een lachje uit, dat heel even over het kaduke aanlegsteigertje en daarna het meer op schampt.’ Zie je het Zweedse meertje al voor je? Knap ook hoe hij Olivers gevoel steeds weet te koppelen aan die ruige Scandinavische omgeving.

Het lijkt allemaal bijna achteloos, net zoals de schrijver tussendoor schijnbaar willekeurig in het verleden van Oliver, Bendik en hun ouders duikt, maar dat is het niet. Want aan het eind brengt hij al deze lijntjes grandioos bij elkaar en begrijp je hoe doordacht deze roman in elkaar zit. En, ja hoor, hij heeft het ’m weer geflikt!

Had je nog nooit van Tycho of Oliver gehoord? Ook dan is ‘Oliver’ de moeite van het lezen meer dan waard. Voorkennis is niet nodig; het verhaal spreekt voor zichzelf.

Linda.

Leestip: Ook in ‘Het jaar dat de wereld op zijn kop stond’ van Clare Furniss krijgt de hoofdpersoon met een ingrijpende verandering te maken.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.