Ole durftTanneke Wigersma

Terug naar lijst
 

Ole durft

Titel: Ole durft
Auteur: Tanneke Wigersma
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0726 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Nepkots om te spijbelen

Ole durft bijna alles. Net als zijn grote held Havikman is hij nergens bang voor. Hij belt vreemde mensen op en vertelt hen een eng verhaal, hij laat eieren in de magnetron ontploffen, hij springt zomaar voor een rijdende auto om een konijn te redden. En hij houdt zijn vader Bram verschrikkelijk voor de gek, want elke dag verzint hij iets om niet naar school te hoeven.

“Als hij Bram stommelend op hoort staan, maakt hij braakgeluiden boven de toiletpot. Het geeft een mooie galm. Hij giet de nepkots in de pot en schuift de kom weg onder een stapel tijdschriften. Met zijn vinger haalt hij nog een lik uit de smurrie en smeert die uit bij zijn mondhoeken.”

Ole durft bijna alles, maar Ole durft niet naar school. Hij is veel liever thuis om Rosa te helpen. Rosa is een oude vrouw, zij woont aan de overkant en is de baas van het konijntje dat Ole redt. Eerst denkt Ole dat ze niet naar buiten gaat omdat ze ziek is, maar dan blijkt dat Rosa niet naar buiten durft. Ole wil haar, als een echte Havikman, redden. En na heel veel praten lukt het hem, hij laat haar stap voor stap wennen aan buiten.

"‘Loop dan.’
Rosa haalt diep adem. ‘Alleen het trapje op en af?’
‘Alleen het trapje.’
‘Stel dat er iemand kijkt.’
Ole kijkt naar buiten. ‘Er kijkt niemand.’
‘Je liegt niet?
‘Nee.’
Rosa haalt diep adem. Ze doet een stapje naar voren. Nu staat haar ene voet op de drempel en de andere nog in de gang.
‘Heel goed.’
Rosa gaat met beide voeten op de drempel staan.
‘Oeh,’ zegt ze."

Terwijl Rosa vorderingen maakt, verzint Ole steeds nieuwe smoezen om te spijbelen.Thuis merkt niemand het, want Ole woont alleen bij zijn vader, die heel veel werkt. En zijn moeder? ‘Mijn moeder is eh … op reis’, zegt Ole telkens als iemand ernaar vraagt. Maar zijn moeder is dood. En dan op een dag betrapt zijn vader hem thuis. Bram is heel kwaad en vindt dat Ole naar school moet. Gelukkig is Rosa er, zij helpt hem nu. Hij moet van Rosa bewijzen dat hij echt een Havikman is.

Tanneke Wigersma schreef met 'Ole durft' een heel goed boek. Ongemerkt maakt ze het verhaal steeds spannender en de problemen van Rosa en Ole vertelt ze wel, maar ze maakt er geen zielig verhaal van. Zo laat Wigersma Rosa aan Ole uitleggen waarom ze niet meer haar huis uit durft. Ole legt op zijn beurt aan Rosa uit (op de één na laatste bladzijde), waarom hij niet naar school durft. Op deze manier worden hun ingewikkelde problemen heel begrijpelijk!

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.