Ogen van TijgersTonke Dragt

Terug naar lijst
 

Ogen van Tijgers

Titel: Ogen van Tijgers
Auteur: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold, 1982
ISBN: 978 90 258 3034 2
Illustraties: Tonke Dragt

Terug naar lijst

Twee ouderwets mooie toekomstromans

Waar wouden zijn als vuur zo heet

Torenhoog en mijlen breed…

Het is ver in de toekomst. Heel de aarde is volgebouwd tot één grote stad, mensen wonen nu ook op de maan en zelfs op Venus. In ‘Torenhoog en mijlen breed’ neemt Tonke Dragt je mee naar die verre planeet. Ondanks dat het door de Dienst Algemeen Welzijn streng verboden wordt, besluit planeetonderzoeker Edu Jansen om stiekem te gaan wandelen door de wouden van Venus. Levensgevaarlijk, vindt iedereen, onverantwoord! Maar tussen de bomen en vreemde planten doet Edu een grote ontdekking: er leven intelligente wezens op Venus! Deze Afroini communiceren met elkaar door middel van telepathie. Die ontdekking is een hele schok. En dat niet alleen. Langzaam beseft Edu dat ook hij gedachten kan lezen. Ondanks zijn vriendschap met Afroini-man Firth wordt hij steeds eenzamer. Anderen mijden hem omdat ze hem griezelig vinden, abnormaal. Edu’s telepathische gave lijkt geen gave maar een vloek! 

Toch is Edu niet de enige mens met telepathische vermogens. In het vervolg ‘Ogen van tijgers’ maak je kennis met Jock Martijn. Ooit was hij - net als Edu – planeetonderzoeker op Venus, nu is hij schilder en creatief begeleider van mensen met onaangepast gedrag. Samen met een cursist maakt hij een vreemd schilderij dat hij Ogen van tijgers noemt. Schilderen is gevaarlijk. Jock blijkt datzelfde vreemde talent als Edu te hebben. Dat maakt hem interessant voor de DAW, en voor heel wat andere mensen die gebruik of misbruik van hem willen maken. Ook voor Jock is die telepathische geest een talent dat hij maar beter verborgen kan houden. 

‘De vijand,’ zei Bart, terwijl hij Jock heel dicht naderde, ‘die ben jij Jock Martijn! Bekén het!’ Hij wendde zich tot de anderen. ‘Hij is gevaarlijk, echt gevaarlijk! Hoe kon hij anders alles weten? Hij… hij… kan… gedachten lezen! Echt waar, hij weet alle gedachten, van mij, van jullie, van iedereen, en daarom…’ Jock zei, heel zacht, tussen zijn tanden: ‘En jij, Bart, jij leest de mijne…' 

Tonke Dragt schreef ‘Torenhoog en Mijlen breed’ al in 1969 en ‘Ogen van tijgers’ in 1982. Het zijn twee toekomstromans die gek genoeg zowel science-fiction-achtig als een beetje ouderwets aandoen. Intussen weten we allang dat er op Venus helemaal geen wouden zijn. Tonke Dragt had indertijd nooit kunnen verzinnen dat tegenwoordig bijna iedereen met een mobieltje rondloopt en dat een computer iets heel gewoons is. Daarbij is het begin van ‘Torenhoog en mijlen breed’ wat traag en misschien zelfs saai. Wie volhoudt en doorleest, wordt beloond. Beide boeken zijn prachtig. Het zijn boeken die hun geheimen niet in één keer prijsgeven, zodat je ze telkens opnieuw en opnieuw kunt lezen en iedere keer weer iets anders ontdekt. Voor de rest van je leven ben je bevriend met Edu, met Jock en met Bart Doran.  

Een echte vrije geest laat zich niet temmen. Het is een geruststellende gedachte dat je ondanks de spiedende ogen van de machthebbers gewoon van een ander kunt houden. Altijd. 

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.