Oei, ik heb een zwarte kat gezienBart Lauvrijs

Terug naar lijst
 

Oei, ik heb een zwarte kat gezien

Titel: Oei, ik heb een zwarte kat gezien
Auteur: Bart Lauvrijs
Uitgeverij: Manteau, 2008
ISBN: 978 90 223 2309 0
Illustraties: Ann Ingelbeen

Terug naar lijst

Vrijdag de 13e: geluksdag of ongeluksdag?

Wist je dat we in 2009 maar liefst twee keer een vrijdag de 13e achter elkaar hebben? Veel mensen zijn een beetje bang voor deze dag, omdat ze denken dat ze op die dag heel veel ongeluk zullen hebben. Veel mensen zijn ook bang voor zwarte katten, boze geesten, of om onder een ladder door lopen. Misschien ben je zelf ook wel bang voor ongeluk als je niet je proefwerk met je speciale pen maakt of als je je veters niet op een bepaalde manier hebt gestrikt voor een wedstrijd.

Deze angst voor ongeluk is volgens Bart Lauvrijs gebaseerd op bijgeloof. In ‘Oei, ik heb een zwarte kat gezien’ legt hij uit waar die angst voor ongeluk vandaan komt en of het eigenlijk wel nodig is om bang te zijn voor vrijdag de 13e of voor een zwarte kat.

'(...) bij sommige volkeren brengt 13 geluk. Zo geldt het getal in heel wat Afrikaanse landen als een uiting van macht en kracht. Zigeuners vinden 13 eveneens een geluksgetal. Vandaar dat ze je in sommige landen misschien wel zigeunergeluk wensen. Voor de Australische Aboriginals is 13 ook een geluksbrenger, want het is het geluksgetal van hun goden.'

Bart Lauvrijs legt bij elk bijgeloof uit waar het vandaan komt en waarom mensen er bang voor zijn. Het leuke is dat hij alles uitlegt in herkenbare situaties of met beroemde mensen. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat Koningin Elizabeth II van Engeland geen belangrijke papieren ondertekent op vrijdag de 13e, omdat ze bang is dat dat ongeluk zal brengen voor haar land.

Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken. Zo zijn er hoofdstukken over bijgelovige sporters, bijgeloof over je lichaam, bijgelovige weetjes over dieren, planten die geluk brengen, en wat je zeker moet weten over de belangrijkste momenten in je leven. Heel uitgebreid dus!

De leuke ‘Wist je dat…’ stukjes geven je nog meer informatie over bijgeloof. Zo leer je bijvoorbeeld dat ze in de oudheid oorbellen droegen als bescherming tegen boze geesten, of dat een poes die zich wast, mooi weer voorspelt.

Naast de interessante verhaaltjes met voorbeelden over bijgeloof en beroemdheden, wordt het boek verder opgevrolijkt door de grappige zwart-wit tekeningen van Ann Ingelbeen en de leuke titels boven de stukjes.

Als je vaak bang bent voor ongeluk, moet je zeker ‘Oei, ik heb een zwarte kat gezien’ lezen. Zo kom je erachter dat je je echt niet zo’n zorgen hoeft te maken. Laat die vrijdag de 13e maar komen, voor andere mensen is het een geluksdag, dus misschien voor jou ook wel!

Carolien.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.