Oceaan en HemelEric en Terry Fan

Terug naar lijst
 

Oceaan en Hemel

Titel: Oceaan en Hemel
Auteur: Eric en Terry Fan
Uitgeverij: Leopold, 2018
ISBN: 978 90 258 7526 8
Illustraties: The Fan Brothers

Terug naar lijst

Een magische plek ver weg

Finn woonde bij de zee
en de zee woonde bij hem.
‘Dit is een mooie dag voor een zeiltocht,’
zou zijn grootvader hebben gezegd. 

Finn had een bijzondere grootvader. Jammer genoeg is die er niet meer. Op de dag dat hij negentig jaar zou zijn geworden, wil Finn iets bijzonders doen. En daarom maakt hij een boot. Speciaal voor zijn grootvader.
Die vertelde hem vroeger over een magische plek, ver weg. Een plek waar de oceaan de hemel raakt. Zou Finn deze plek – zonder zijn opa – kunnen vinden?

Dit prentenboek van The Fan Brothers is een waar kunstwerk. Elke prent zou je wel boven je bed hangen. Het begint al bij de binnenkant van het boek. Die is bedrukt met een wolkendek in sobere kleuren, waarbij de wolken voornamelijk de vorm van dieren hebben aangenomen. Zoals een reusachtige walvis en een schildpad, maar ook een schip en een kasteel. Om bij weg te dromen. Je weet meteen dat je een pareltje in je handen hebt.
The Fan Brothers illustreren telkens vanuit een ander perspectief, waardoor de prenten op zee niet vervelen. Zo zien we het bootje van Finn van ver weg, zodat we ook de hemel met al zijn bijzondere wolken kunnen zien. Maar ook een keer van dichtbij, waardoor we weten hoe droevig Finn kijkt. Hij vindt het nogal eenzaam, zo alleen op zee. Bij een andere prent bekijken we het bootje van boven, zodat we de enorme vis en lichtgevende kwallen onder Finns bootje zien zwemmen.

Er zijn eigenlijk geen woorden voor de schoonheid van de illustraties. Maar er staat wel bij bijna elke prent een stukje tekst. En die is ook fijn. Rindert Kromhout verzorgde de vertaling. Hij schrijft mooie zinnen die meedeinen op het ritme van de zee. Zoals:

Daarna verkenden ze een eiland met enorme schelpen. En doorkruisten ze een zee van doorzichtige dansende kwallen.  

‘Oceaan en Hemel’ is een heerlijk boek om bij weg te dromen. Het enige probleem is dat je je na het lezen afvraagt: hoe kom ik ooit weer terug in het hier en nu?
The Fan Brothers hebben een prachtige manier gevonden om de moeilijke thema’s verlies en afscheid te bespreken. Het boek gaat vooral over hoe je toch dicht bij elkaar kunt zijn, en blijven, ondanks het feit dat een geliefde niet meer leeft.

Deze magische plek is een plek die je in je hart sluit en nooit meer laat gaan. De vraag is niet of, maar wannéér jij deze zeiltocht met Finn gaat maken.
En wanneer je ooit weer terugkomt.

Kelly.

Leestip: Heb je zin in nog zo’n avontuur op zee? Lees dan De reis van Vos van The Fan Brothers.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.