Ober! Er zwemt een kwal door mijn soepBette Westera

Terug naar lijst
 

Ober! Er zwemt een kwal door mijn soep

Titel: Ober! Er zwemt een kwal door mijn soep
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: De Fontein, 2009
ISBN: 978 90 261 2666 6
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

Een lekkere schapenkop of rupsenkont op je bord?

In 2009 was het thema van De Kinderboekenweek 2009 Eten en snoepen in kinderboeken. Eén van de boeken over dit smakelijke onderwerp is ‘Ober! Er zwemt een kwal door mijn soep’ van Bette Westera. Nou ja, smakelijk? Het boek heeft als ondertitel ‘Alles wat je liever niet wilt weten over eten’.

Wist je bijvoorbeeld dat de mensen in Zuid-Afrika smullen van gefrituurde wormen? Dat ze in China graag geroosterde sprinkhanen op hun bord zien liggen? Of dat de Spanjaarden gerust een stierenbal naar binnen werken? Voor ons klinkt dat misschien vies, maar voor de mensen in die landen is het heel normaal. Zij vinden het weer gek dat wij mayonaise over onze frietjes doen. Bette Westera schrijft in haar boek over eetgewoonten in allerlei landen op de wereld. En dan vooral over gekke eetgewoonten, die wij nog niet kennen!

Al die informatie wordt afgewisseld met weblogs: verhalen op internet waarin kinderen vertellen over de gekke dingen die zij in het buitenland proeven. Ook staan er recepten, korte krantenartikeltjes en moppen over eten in het boek. Je kunt zelfs tabellen vinden die je precies laten zien wat er allemaal in een kroket of een frikadel zit.

Het is een beetje veel, al die afwisseling, en het boek lijkt daardoor heel rommelig, maar als je eenmaal aan het lezen bent, merk je daar weinig van. Bette Westera zorgt ervoor dat alles bij elkaar past. En de moppen en recepten tussendoor zijn juist erg grappig! Maar of je die recepten ook echt gaat maken...? Durf jij het aan om een schapenkop, kikkerbilletjes of rupsen op tafel te zetten?

Achterin het boek vind je een quiz om te ontdekken wat voor een eter jij bent en hoeveel jij aandurft op eetgebied. Ben je een ‘wat de boer niet kent, dat eet-ie niet’–eter, of slik jij alles wat je wordt voorgezet? Deze quiz maakt het boek helemaal af.

Van ‘Ober! Er zwemt een kwal door mijn soep’ leer je heel veel en met al die gekke, vieze, leuke of smakelijke eetweetjes kun jij mooi de show stelen aan tafel! Als je dit boek eenmaal hebt gelezen, kun je tijdens het avondeten namelijk iedereen laten weten dat de frikadel die zo heerlijk smaakt bij de patat, voor bijna de helft uit varkenswangen bestaat. Of dat er zo’n zes fruitvliegjes in de tomatenketchup rondvliegen.

Lekker? Nee. Leuk om te vertellen aan tafel? Ja! Want jij bent door alle vreemde gerechten die in dit boek staan wel wat gewend, maar je ouders nog niet. Dat wordt dus smullen: lees smakelijk!

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.