O, boy!Marie-Aude Murail

Terug naar lijst
 

O, boy!

Titel: O, boy!
Auteur: Marie-Aude Murail
Uitgeverij: Gottmer, 2004
ISBN: 978 90 257 3739 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Het zal je familie maar zijn!
 

Het zit Siméon (14), Morgane (8) en Venise (5) Morlevent niet mee in 'O,boy!': hun vader is er een tijd geleden al tussenuit geknepen, en nu overlijdt ook hun moeder nog! De maatschappelijk werkster houdt het maar op een ongeluk, terwijl ma Morlevent eigenlijk zelfmoord pleegde door een flinke slok bleekwater te nemen.

En daarmee is de toon gezet in dit wrange boek over drie kinderen en hun vreemde familieleden. De volwassenen dénken namelijk dat de kids van niks weten, terwijl die allang doorhebben wat er aan de hand is. De maatschappelijk werkster wil de kinderen eerst naar een tehuis sturen en daarna naar een geschikt pleeggezin op zoek gaan. Maar de hoogbegaafde Siméon ziet de bui al hangen; welk gezin wil nou drie kinderen in één keer adopteren? Nu worden ze vast gescheiden!

Gelukkig is er een oplossing: hun vader had nóg twee kinderen! Siméon, Morgane en Venise dromen al van die lieve grote zus en stoere broer, maar dat valt in de praktijk behoorlijk tegen! Halfzus Josiane is saai en wil alleen Venise adopteren, en dan vooral omdat zo'n lief, blond meisje een leuke accessoire is. En met zijn rommelige liefdesleven is de hysterische homo Bart, de halfbroer, niet bepaald een rolmodel voor de kinderen.

Maar vanaf het moment dat Morgane en Venise Bart ontmoeten, zijn ze meteen helemaal dol op hem. Siméon is eerst nog wantrouwig; hij is drie keer zo slim als zijn grote broer! Maar als Siméon kanker krijgt, werpt Bart zich - niet helemaal vrijwillig - op als zijn beste maatje. En dan blijkt hij meer in zijn mars te hebben dan iedereen ooit had gedacht!

Al die roze Barbies op de cover doen vermoeden dat 'O, boy' een flauw verhaal voor meiden is, maar niets is minder waar. Het is een vrolijk boek, maar af en toe ook best verdrietig. Leukemie, zelfmoord, mishandeling, er komt nogal wat voorbij! Toch weet schrijfster Marie-Aude Murail die heftige thema's licht en luchtig te houden. Dat is knap, want het hele boek had net zo goed kunnen wegzinken in al die ellende.

Maar dat is dus níet het geval! De schrijfster wisselt zwaardere stukken af met hilarische momenten. Het flauwvallen van Bart bijvoorbeeld, elke keer als hij een naald of bloed ziet. Niet zo handig als je de helft van je tijd bij je zieke broer in het ziekenhuis doorbrengt! Het boek leest daardoor heerlijk weg. Het enige minpuntje is het einde van het verhaal; dat komt namelijk veel te snel! Misschien wil de schrijfster een vervolg maken, zodat we weten hoe het verder gaat met de Morlevents? Vingers gekruist houden

Bianca.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.