Nul is een raar getalHenriette Boerendans

Terug naar lijst
 

Nul is een raar getal

Titel: Nul is een raar getal
Auteur: Henriette Boerendans
Uitgeverij: Gottmer, 2013
ISBN: 978 90 257 5351 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Tien schildpadden en honderd zeepaardjes

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel baby’tjes een zeepaardje tegelijk kan krijgen, of een ooievaar?

‘Nul is een raar getal’ is een bijzonder telboek. Bij de cijfers één tot en met tien staat een verhaaltje dat over een dier gaat. De verschillende dieren staan niet zomaar bij een cijfer. De dieren staan bij een getal dat laat zien hoeveel jongen een bepaalde diersoort krijgt. Zo staat de ijsbeer bij het cijfer twee en de hond bij het getal zeven. Op mooie afbeeldingen zijn de dieren te zien met het aantal jongen die het kan krijgen. Daarnaast staan er ook pootafdrukken op de bladzijdes. Bij het cijfer vijf bijvoorbeeld staat de tijger met vijf voetsporen erbij afgebeeld. Zo kun je terwijl je aanwijst de voetsporen tellen.

De verhaaltjes die bij de dieren staan zijn niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Zo leer je hoe lang de babyolifant in de buik van haar moeder zit en je leest over de naam van een papakonijn. Niet alleen de getallen één tot en met tien worden besproken. Ook de getallen vijftig, honderd en nul staan in het boek. Nul zul je denken? Als een dier geen kinderen krijgt, bestaat het dier dan nog wel? Daar kom je aan het einde van het boek achter.

Door vergelijkingen te maken legt Henriette Boerendans de informatie over dieren goed uit. Zo is een schildpadje dat uit het ei komt net zo groot als een legoblokje. De eieren van een zwaan zijn zo groot als citroenen. Op deze manier kun je je een goede voorstelling maken bij de feitjes.

De illustraties zijn met een soort stempel gemaakt. Hierdoor zijn de tekeningen niet egaal van kleur, maar een beetje gevlekt. Door deze techniek hebben de dieren soms kleuren die ze in het echt niet hebben. Zo zijn de konijnen in het boek een beetje roze en de schildpad heeft oranje lijnen.  Maar dat geeft niets want het is duidelijk welk dier er wordt uitgebeeld. De tekeningen zijn stoer omdat ze niet veel details hebben. De meeste dieren staan in een kader. Het is grappig als dit bij sommige dieren niet zo is. Een voorbeeld is de inktvis die met één van zijn acht armen de nul van het getal vijftig te pakken heeft. Dat zorgt voor een speels effect.

Met dit boek leer je niet alleen tellen, je leest ook nog eens veel weetjes over dieren. Dingen die je nog niet wist. Op deze manier is het boek niet alleen leuk voor als je nog moet leren tellen. De feitjes die in de tekst staan zijn ook leuk als je al wat ouder bent.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: ‘Aap Beer Cheeta' door Henriette Boerendans.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.