Nu ik!Diet Verschoor

Terug naar lijst
 

Nu ik!

Titel: Nu ik!
Auteur: Diet Verschoor
Uitgeverij: Leopold, 2008
ISBN: 978 90 258 5219 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Woest witte krullen en rode laarzen


'Ja, ik wil wit. Zo wit als Christientje. Misschien was ze nu wel helemaal niet wit meer geweest, mijn grote zus. Misschien was ze wel peper en zout geworden en had ze puistjes gekregen en vette haren en was ze vervelend en lelijk. Misschien was ze wel helemaal geen schoonheid meer. Erger nog, misschien was ze wel jaloers geweest op mijn rode krullen.'

Puck Pauline Verhaar heeft een overleden zus. Haar zus heette Christine Pauline en is verdronken toen ze vier was. Vlak daarna werd Puck geboren. Haar ouders hebben de dood van hun oudste dochter nooit goed kunnen verwerken. Daardoor is Christientje bij elke gebeurtenis in hun gedachten aanwezig en dat komt de sfeer in huis bepaald niet ten goede.

Nu Puck dertien is, neemt ze het niet langer. Ze besluit om uit de schaduw van haar overleden zus te stappen en haar eigen leven te gaan leiden. Haar witgeverfde krullen en een paar geleende rode laarzen zetten haar besluit kracht bij. En natuurlijk hoort bij haar gedaantewisseling ook een andere naam: Pauline. In de gedaante van Pauline durft, doet en zegt Puck veel meer. Nu ze zo op haar zus lijkt, durft ze ook de aandacht op te eisen die Christientje altijd krijgt. ‘Ik ben van mezelf,' zeg ik zachtjes. ‘Nu ik.'

Auteur Diet Verschoor vertelt in haar boek ‘Nu ik!' met veel inlevingsvermogen over de ontwikkelingen die Puck doormaakt. Puck praat bijvoorbeeld regelmatig tegen een foto van haar zusje. Ze schrikt enorm als Christientje begint terug te praten. Het lijkt alsof Christientje in haar zit en haar overal volgt. En dat vindt Puck maar niets.

Pucks gedaantewisseling blijft op school uiteraard ook niet onopgemerkt. Ze krijgt van de nieuwe toneelleraar de hoofdrol in de musical en speelt tijdens de repetities de sterren van de hemel. Met haar beste vriendinnen Tina en Erna bespreekt ze bijna alles. Alle andere dingen, bijvoorbeeld over haar verliefdheid op Boris of over de pratende Christientje, komen in haar dagboek te staan. Zo kruip je vanzelf helemaal in de huid van Puck en voel je steeds meer met haar onzekerheid, angst en boosheid mee. De gewone hoofdstukken zorgen juist voor grappige dialogen en onverwachte situaties.

'Nu ik!' gaat over een zwaar onderwerp, maar door de opbouw en de toon is het geen zwaar verhaal geworden. Diet Verschoor heeft van Puck, haar broer, ouders en vriendinnen ook heel geloofwaardige en herkenbare personages gemaakt. Het zijn echte mensen met ieder hun eigen temperament, humeur en eigenaardigheden. Pucks kijk op de wereld is nuchter en anders zijn haar vriendinnen er nog om haar bij te sturen. Een mooi, kleurrijk en bij vlagen woest verhaal, net als de krullen van Puck.

Inger.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.