Noem mij maar PieterYmkje Swart

Terug naar lijst
 

Noem mij maar Pieter

Titel: Noem mij maar Pieter
Auteur: Ymkje Swart
Uitgeverij: Moon, 2013
ISBN: 978 90 488 1570 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Een keizer die schepen timmerde

Ver weg, in het oosten van Europa, begint Rusland. Wanneer je direct na de Russische grens linksaf slaat en doorreist naar het noorden, kom je in een grote stad: Sint-Petersburg. Er zijn prachtige paleizen, brede lanen, grote kerken én als je goed zoekt, zie je ook een klein houten huisje dat een beetje Hollands lijkt. Hoe dat kan, zo’n Hollands huisje ver weg in Rusland? Dat vertelt Ymkje Swart in ‘Noem mij maar Pieter’.

De stad Sint-Petersburg is niet langzaam gegroeid, zoals de meeste steden. Nee, Sint-Petersburg is in 1703 gesticht door tsaar Peter de Grote. Een tsaar is een soort Russische keizer. Officieel is Sint-Petersburg trouwens niet naar Peter de Grote genoemd, maar naar de apostel Petrus. En dat het ene huisje aan de oever van de Neva zo Hollands lijkt, komt doordat Peter in 1697 een poosje in Nederland is geweest. In Zaandam kun je zelfs het huis bezoeken waar hij toen gewoond heeft. Het huis in Sint-Petersburg lijkt precies op het Petershuisje in Zaandam!

Peter de Grote was de eerste tsaar die buiten zijn eigen landsgrenzen reisde. Als er één woord van toepassing is op Peter, dan is het wel ‘nieuwsgierig’. (…) Het allermeeste hield de tsaar van schepen en varen. Daarom reisde hij ook naar Zaandam, dé plek in de wereld waar op dat moment de beste vaklieden schepen aan het timmeren waren.

De Republiek der Verenigde Nederlanden, zoals Nederland vroeger heette, beleefde in de tijd van tsaar Peter de Gouden Eeuw. Het land was heel rijk geworden door handel en was daarom erg machtig. Bovendien woonden er goede ambachtslieden en werd er hard gewerkt. Het was niet voor niets dat Peter erheen reisde.

In Zaandam werkte Peter als scheepstimmerman, maar hij bezocht ook de stad Amsterdam. Daar ging hij op bezoek bij de burgemeester en keek er goed rond op scheepswerven en bij houtzagerijen. Niemand mocht ‘tsaar’ tegen hem zeggen; hij wilde ‘Pieter’ genoemd worden. Tsaar Peter bezocht de Hortus Botanicus (dat is een grote tuin die bij een universiteit hoort) en hij praatte met beroemde Hollandse wetenschappers en verzamelaars. Hij leerde in Amsterdam zelfs tanden en kiezen trekken. Tsaar Peter de Grote vond Amsterdam geweldig. Zo’n stad wilde hij ook in Rusland stichten!

‘Noem mij maar Pieter’ is een vlot geschreven en interessant boek voor wie van geschiedenis houdt. Naast heel veel weetjes over de tsaar en over zijn reizen lees je een heleboel over het leven in Nederland in de 17e eeuw en natuurlijk ook over Rusland. Bovendien is het boek geïllustreerd met mooie foto’s, tekeningen en schilderijen.
En hoe het nou komt dat Tsaar Peter ‘de Grote’ werd genoemd? Heel simpel: hij was hartstikke groot. Tsaar Peter was twee meter en vier centimeter lang!

Lidewij.

Lijkt dit je een leuk boek? Lees dan ook de recensie over ‘Kinderen van Amsterdam’ van Jan Paul Schutten.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.