NoachGeert De Kockere

Terug naar lijst
 

Noach

Titel: Noach
Auteur: Geert De Kockere
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2002
ISBN: 978 90 583 8137 8
Illustraties: Koen Fossey

Terug naar lijst

Warmte...Zorgzaamheid...Ontroering...
Zijn dat ook namen?

Warmte, zorgzaamheid en ontroering. Als je het boek 'Noach' van Geert de Kockere leest, zijn dat in ieder geval woorden die de lezer door het hoofd spelen. Het boek vertelt, zo lijkt het, het oeroude verhaal van Noach. Een figuur uit het Oude Testament van de Bijbel. Het verhaal van de man die een boot ging bouwen op het land. Hij had van God een teken gekregen dat er heel veel regen zou komen die alles en iedereen zou wegspoelen. Toch heb je al snel in de gaten dat dit boek niet het verhaal vertelt zoals we het altijd gehoord hebben. De schrijver vertelt zijn eigen verhaal ….

Het verhaal van de man Noach die iets in zijn hoofd heeft. En dat 'iets' wil er niet meer uit. Hij gaat een boot bouwen; honderd meter lang, vijftig meter breed en twintig meter hoog. Tenslotte vertrekt hij op de rug van Dier de wereld in en ontmoet Vrolijkheid. Noach vraagt Vrolijkheid of hij mee wil op zijn boot. Maar Vrolijkheid wil niet.
Achtereenvolgens ontmoet hij ook nog Koppigheid, Zorg, Schrik die ook wel Twijfel heet en Moederziel. Maar niemand gaat met Noach mee. En ieder heeft zijn eigen reden daarvoor. Tenslotte gaat Noach met Dier terug en klimt aan boord. En dan komt de regen…
Of het ooit ophoudt met die regen? En hoe het afloopt met Vrolijkheid, Liefde, Venijn en vooral…met Moederziel? Wie weet…De schrijver vraagt zich dat in de laatste zinnen af:

"Zie jij nog Vrolijkheid?
Kom jij vandaag nog Koppigheid tegen?
Is er nog Moed?
Zag je onlangs nog Vriendelijkheid?
Liefde?
Een Moederziel misschien?
Wel dan?"

Terwijl het verhaal zich in al zijn ontroerende eenvoud onder je ogen afspeelt, vertelt schrijver De Kockere wat hem ondertussen bezighoudt. Hij denkt na over de namen, over het land van Noach, over wat er te redden valt en over nog veel meer dingen. Tenslotte heb je het gevoel dat je het echte verhaal van Noach hebt gehoord. Niet met de woorden uit het oude Bijbelse verhaal maar opnieuw vertelt in andere woorden. Met woorden die een gevoel van warme ontroering voor die dappere Noach opleveren. Dat het verhaal zoiets oproept, betekent dat schrijver De Kockere uitzonderlijk goed geslaagd is.

Koen Fossey leverde bij het verhaal prachtig uitgevoerde illustraties. Fris en origineel verbeeldde hij de figuren uit het boek. De kracht van zijn werk onderstreept nog eens deze prachtige (her)vertelling van Noachs verhaal.

Berna.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.