Niets te verliezenSarah Dessen

Terug naar lijst
 

Niets te verliezen

Titel: Niets te verliezen
Auteur: Sarah Dessen
Uitgeverij: Moon, 2015
ISBN: 978 90 488 1397 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Een schone lei

Stel, er is iets heel ergs gebeurd. Iemand van wie je veel houdt, heeft je in de steek gelaten. En omdat je nooit meer zo gekwetst wilt worden, is het beter om je maar gewoon helemaal niet meer aan wie dan ook te hechten. Ja, toch?

Dat is in elk geval wat de achttienjarige Mclean in ‘Niets te verliezen’ denkt wanneer ze voor de zoveelste keer verhuist. Sinds haar ouders uit elkaar zijn, is haar vader een soort restaurantdokter van beroep. Overal en nergens lapt hij restaurantjes op waar de zaken slecht gaan. Mclean reist maar wat graag met hem mee; alles beter dan bij haar moeder wonen, die het gezin heeft verruild voor een knappe basketbaltrainer. De wond zit bij Mclean zelfs zo diep, dat ze niets meer met haar verleden te maken wil hebben. Liever stelt ze zich op een nieuwe school voor als Beth. Of Lizbet. Of Liz.

In haar nieuwe woonplaats voelt Mclean meteen een klik met buurjongen Dave. En dus besluit ze zich deze keer als zichzelf voor te stellen: gewoon Mclean. Voor ze het weet, wordt ze binnengehaald in zijn vriendenkring en begint ze zich zelfs thuis te voelen in de Luna Blu, het restaurant dat haar vader onder handen heeft.

De Amerikaanse Sarah Dessen schrijft meidenboeken met een vleugje romantiek en een serieus thema. ‘Niets te verliezen’ is er ook zo een, al is het in dit geval soms wat luchtiger gedaan dan bij zo’n onderwerp zou passen. Zo komt het voor dat Mclean in het ene hoofdstuk nog een pijnlijke confrontatie met haar moeder heeft maar de ruzie in het volgende hoofdstuk alweer blijkt te hebben bijgelegd. Dat is niet alleen verwarrend voor de lezer (hoe kan dat zo makkelijk?), maar haalt ook de nodige spanning uit het verhaal.

Dessen heeft verder een talent voor het creëren van fijne, geloofwaardige personages. Ook in dit boek pakt ze daarmee uit (je zou de briljante Dave of regeltante Deb in levenden lijve willen ontmoeten), maar gek genoeg heeft ze haar hoofdpersoon een beetje kleurloos gelaten. In Mcleans eigen woorden: ‘(...) heel gewoon, normaal en onopvallend.’ Onbedoeld begin je je af te vragen hoe haar nieuwe vrienden eigenlijk zo snel voor haar konden vallen.

Er zijn dus wat kritiekpuntjes, maar er is gelukkig ook genoeg positiefs te melden. De manier waarop Dessen het reilen en zeilen van een restaurant beschrijft, om maar wat te noemen. Dat is reuze-interessant. Dessens schrijfstijl is overal even vlot en toegankelijk. En mocht je van basketbal houden, dan kun je ‘Niets te verliezen’ zeker niet laten liggen: alle personages koesteren namelijk een bijzondere liefde voor deze sport.

Kortom, ben je op zoek naar een lekker luchtig tussendoor-boek zonder al te veel drama, dan is dit een prima keuze.

Linda.

Leestip: Sommigen gaan wel heel ver in het aanmeten van een andere identiteit, zoals de zestienjarige Chap in ‘Het dubbelleven van Cassiel Roadnight’ van Jenny Valentine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.