Niets liever dan jijElle van Lieshout

Terug naar lijst
 

Niets liever dan jij

Titel: Niets liever dan jij
Auteur: Elle van Lieshout
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN: 978 90 451 1968 7
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Dierenverdriet en mensenliefde

Met jonge kinderen praten over gevoelens zoals liefde is soms best moeilijk. Een dichtbundel kan daarbij helpen. De gedichten beschrijven op welke manieren je liefde kan voelen.  

Gedichten laten je soms nadenken over dingen waar je eigenlijk nooit bij stilstaat. De gedichten uit ‘Niets liever dan jij’ roepen vragen op die jij misschien ook wel eens hebt. Bijvoorbeeld waarom je bent geboren. Papa en mama geven allebei een ander antwoord. Papa geeft een grappig antwoord: ‘Wie, o jij. Ik schudde jou uit mijn mouw toen hadden we jou’. Mama geeft een lief antwoord op de vraag waarom de ik-persoon is geboren: ‘Om de wereld een groot plezier te doen’.

De gedichten zijn geschreven vanuit een kind. Dat vraagt zich bijvoorbeeld af waarom mama geen oma zegt tegen oma. Mama noemt oma mama. Dat vindt het kind erg vreemd. Mama doet wel meer vreemde dingen. Zo zegt ze bij het naar bed gaan tegen de ik-persoon dat zij de liefste is. Wanneer mama naar haar andere dochter gaat, zegt ze precies hetzelfde. Dat is raar…

Niet alleen vragen die je laten nadenken maken deze gedichtenbundel zo mooi. Ook de gewone dingen en de gevoelens die daarmee te maken hebben zijn goed bedacht. Bijvoorbeeld de teleurstelling wanneer een zwempartijtje niet doorgaat vanwege de regen. Of het lopen op mama’s hoge hakken die tikken als je ermee loopt, en papa’s laarzen die klossen. Ook gaat er een gedicht over een mama die zich te dik voelt wanneer ze voor de spiegel staat, of de vraag waarom je als je in een restaurant appelsap bestelt, je daar geen koekje bij krijgt.

De gedichten gaan dus over alledaagse dingen en over gevoelens zoals verdriet, bijvoorbeeld wanneer oma is overleden. Maar ook over vreugde, bijvoorbeeld als je jarig bent. De gedichten zijn eenvoudig te lezen en vaak kort, maar niet te kort. Soms moet je lachen om de tekst die Erik van Os en Elle van Lieshout schreven, soms word je verdrietig van de gedichten.

Hoewel de gedichten over kinderen gaan, zijn in de tekeningen die Marije Tolman maakte, dieren te zien in plaats van kinderen. Daarvoor haalt ze inspiratie uit het hele dierenrijk. Leeuwen, krokodillen, eekhoorns, koalaberen, lieveheersbeestjes en ijsberen zijn maar enkele van de dieren die in de tekeningen terugkomen. De meeste tekeningen zijn met verf gemaakt, maar ze heeft ook kleurpotlood gebruikt. Sommige illustraties zien er een beetje ouderwets uit. Dat komt door de kleur van de achtergrond en door het gebruik van kleurpotlood. Er zijn echter ook illustraties die juist een hele frisse en hedendaagse uitstraling hebben; daarin zijn heldere kleuren gebruikt. Het is jammer dat er niet voor het hele boek voor eenzelfde stijl is gekozen.

Toch zijn de gedichten zeer de moeite waard om te lezen, net als het bekijken van de verschillende tekeningen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Al mijn later is met jouvan Edward van de Vendel.

'Niets liever dan jij' werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.