Niets gebeurdMark Janssen

Terug naar lijst
 

Niets gebeurd

Titel: Niets gebeurd
Auteur: Mark Janssen
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0856 8
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Saaie dag

Niet alle dagen kunnen even leuk zijn. Soms verveel je je en valt er niets te beleven. Niek en Saar hebben allebei een saaie dag gehad.

Het prentenboek ‘Niets gebeurd’ gaat over Niek en Saar. Samen liggen ze op de grond en blikken terug op hun dag: ‘Wat een saaie dag, zegt Saar. Heb jij wel een spannende dag gehad, Niek? Nee, zegt Niek. Ik heb een paar dingetjes gedaan, maar écht spannend? Niet echt.’

Niek vertelt Saar dat hij de handstand heeft gedaan, heeft gezwommen, hij eventjes is gaan zitten, hij een paar muizen heeft gezien, hij ‘hoi’ heeft gezegd tegen een paar vrienden en hij naar de vogels heeft geluisterd. Dan vertelt Saar wat ze die dag heeft beleefd: ze heeft een appel geplukt, en een gek hoedje opgezet, ze is van de glijbaan gegleden, ze heeft een liedje gefloten en ze heeft een mooie vlinder gezien.

De tekst van Mark Janssen is niet heel uitgebreid. Eigenlijk best een saai verhaal zou je misschien denken. Want wat gebeurt er nu in het verhaal? Bijna niks. Maar om het verhaal echt te begrijpen, moet je naar de tekeningen kijken. Dan zal je versteld staan! Want hoewel de dingen die Niek en Saar hebben gedaan inderdaad best saai en gewoon zijn, is de plek waar ze die dingen gedaan hebben juist heel ongewoon. Als je naar de illustraties kijkt dan zie je wat het zo bijzonder maakt.

Zo heeft Niek inderdaad de handstand gedaan, maar in de tekening kun je zien dat hij die handstand op de kop van een tijger heeft gemaakt! Niek is even gaan zitten, maar wel op de neus van een grote krokodil! En hij heeft ook ‘hoi’ gezegd tegen een paar vrienden. Maar die vrienden zaten op de koppen van twee leeuwen! Zo blijkt dat de saaie dag eigenlijk helemaal niet zo saai was.

Ook de verhalen van Saar kloppen wel, maar ze worden een stuk minder saai als je de tekeningen bekijkt. Zo heeft ze een gek hoedje opgezet op de kop van een tijger. De glijbaan waar ze vanaf is geroetsjt, was geen gewone glijbaan, maar een slurf van een olifant! Het liedje dat ze heeft gezongen, zong ze terwijl ze op de snavel van een grote toekan zat. Alsof dat niet spannend is!

Dit prentenboek is bijzonder doordat de tekst en de tekeningen elkaar aanvullen. Niek en Saar zijn erg klein afgebeeld in vergelijking met de hele grote dieren. De tijgers zien er lekker zacht uit, net als de teddyberen en de ijsbeer. De vogels zijn heel kleurrijk, daar word je vrolijk van! Op één pagina staan heel veel muizen afgebeeld. Die wil je liever niet in het echt tegenkomen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Meneer Tijger wordt wildvan Peter Brown.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.