Niet te filmen!Sophie Kinsella

Terug naar lijst
 

Niet te filmen!

Titel: Niet te filmen!
Auteur: Sophie Kinsella
Uitgeverij: Moon, 2015
ISBN: 978 90 443 4737 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Vloggen, gamen en romantiek

Op zoek naar een boek waar je een heel grote glimlach van op je gezicht krijgt? Zoek niet verder: ‘Niet te filmen!’ is het boek dat je moet hebben.

Sophie Kinsella is een grote bestsellerschrijfster: ze is bekend van vele humoristische chicklits waar liefde, humor (veel humor!) en de jonge vrouw van nu centraal staan. Nu pakt ze de draad op door haar succesvolle chicklit-ingrediënten te gebruiken voor een Young Adult. En dat is goed gelukt!

Maar dat ‘Niet te filmen!’ niet alleen maar luchtig is, blijkt al snel. Hoofdpersoon Audrey heeft namelijk een angststoornis. Erg heftig, want Audrey durft haar huis niet uit (en gaat dus ook niet naar school) en houdt van achter een zonnebril de buitenwereld op afstand. Haar vriendinnen is ze kwijtgeraakt en ze slijt haar dagen rommelend in huis, tussen haar knotsgekke familie. Al op de eerste pagina wil haar overbezorgde – en daardoor hilarische – moeder de computer van haar broer Frank uit het raam gooien, waardoor de toon direct is gezet. Audrey legt dit tafereel allemaal op beeld vast, want haar psycholoog heeft haar aangeraden om haar leven te filmen, zodat ze wat meer zelfvertrouwen krijgt. Leuk daaraan is dat Sophie Kinsella zo goed inspringt op de groeiende hype van bloggen en vloggen. Juist deze stukjes film zijn enorm grappig beschreven, omdat je echt een beeld krijgt van Audrey en haar familie: je gaat iedereen en alles voor je zien en kunt gegarandeerd je lach niet inhouden!

Audreys herstel lijkt ver weg, maar dan verschijnt Linus in haar leven. Linus is een vriend van haar broer Frank en is net als hij verslaafd aan het computerspel Land of Conquerors. Samen willen zij meedoen aan een wereldwijde competitie van deze game om zo zes miljoen dollar te winnen, maar daar steekt Audreys moeder graag een stokje voor (‘Het verwringt je geest! Besef je wel hoe gevaarlijk die spelletjes zijn? Besef je wel dat je hersenen zich niet goed ontwikkelen? Je bréin, Frank! Je kostbaarste orgaan!’). ‘Gelukkig’ voor Audrey’s moeder lijkt Linus zich iets meer met Audrey bezig te houden, die het daar Spaans benauwd van krijgt. Ze durft Linus – ook met zonnebril – niet eens aan te kijken… Maar daar verzint Linus wel iets op. Iets heel liefs en romantisch, waardoor je met Audrey mee smelt. Het is niet leuk om dat al te verklappen, dus dat moet je zelf maar ontdekken!

‘Niet te filmen!’ is gewoon een enorm leuke, grappige en romantische feelgood Young Adult over een meisje dat voor een grote uitdaging staat om van haar angststoornis af te komen. Heel erg knap hoe Sophie Kinsella zo’n moeilijk maar belangrijk onderwerp zo toegankelijk heeft gemaakt. Voor wat warmte zal ‘Niet te filmen!’ zeker zorgen!

Lizan.

Leestip: Nog zo’n leuk en romantisch boek lezen? Zoek dan in de boekhandel eens naar ‘Fangirl’ van Rainbow Rowell.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.