Niet kijken hoor, Klaartje Boon!Lauren Child

Terug naar lijst
 

Niet kijken hoor, Klaartje Boon!

Titel: Niet kijken hoor, Klaartje Boon!
Auteur: Lauren Child
Uitgeverij: Van Goor, 2007
ISBN: 978 90 00 03768 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Zorgen met een hoofdletter Z

Ze is grappig, ze zegt vaak ‘ongelofeloos’ en ze is een grote fan van geheimagente Kat Kattenburg. Het boek ‘Niet kijken, hoor, Klaartje Boon’ gaat over – drie keer raden – Klaartje Boon. Op zich een heel gewoon meisje, zou je zeggen. Maar dan wel eentje met veel zorgen.

Iedereen maakt zich wel eens zorgen. Over school, over een belangrijke sportwedstrijd, over het weer. Maar anders dan andere mensen heeft Klaartje zo’n lange lijst zorgen dat ze er soms haast niet van kan slapen. Op die lijst staan redelijk kleine zorgen, zoals ‘Zorg nummer 8: je zowat helemaal bijna doodvervelen’ en ‘Zorg nummer 11: kun je leven op alleen maar geroosterd brood?’, maar ook hele belangrijke, zoals ‘Zorg nummer 3: veranderingen’. Want zoals Klaartje zelf zegt: ‘Verandering kan voor sommige mensen best goed zijn, maar vaak verandert er iets wanneer je dat juist niet wilt.’

Helaas voor Klaartje verandert er in haar leven in korte tijd van alles. En zo ontdekt ze dat er nog veel meer zorgen bestaan – Grote Zorgen waarvan je nooit verwacht had dat ze een zorg zouden zijn. Het plafond van de keuken bijvoorbeeld, dat ineens naar beneden komt vallen en het huis in een grote chaos verandert. Of Klaartjes beste vriendin Beppie de Jong, die met haar vader en moeder noem-me-maar-gewoon-Kees en noem-me-maar-gewoon-Nel zomaar naar het verre Amerika verhuist. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, komt er vervolgens ook nog eens een nieuw meisje bij Klaartje in de klas. Er is iets aan haar dat Klaartje niet bevalt, maar wat dat nou precies is? Zelfs de handige adviezen uit ‘Kat Kattenburgs Overlevingshandboek – wat te doen als je grote zorgen tegenkomt’ kunnen haar deze keer niet helpen.

Zoek je een nieuwe boekenvriendin, dan heb je haar nu gevonden! ‘Niet kijken, hoor, Klaartje Boon’ is namelijk zo geschreven dat het lijkt alsof Klaartje naast je op de bank zit en haar verhaal zelf aan jou vertelt. Als een echte kletskous ratelt ze maar door, waardoor je al snel het gevoel hebt dat je haar heel goed kent. Wat daarnaast ook bijzonder is, is dat er tijdens het lezen van alles te zien is terwijl er geen tekeningen in het boek staan. In plaats daarvan zie je juist veel verschillende lettertypes: grote letters als er iemand schreeuwt, dikke letters als het om een advies van Kat Kattenburg gaat en dunne letters als de tekst een e-mail is.

Wist je trouwens dat Klaartje ook de hoofdpersoon is van de boeken ‘Helemaal gewoon Klaartje Boon’ en ‘Klaartje Boon spelt p.r.o.b.l.e.m.e.n’? Hoewel je ze niet per se gelezen hoeft te hebben om het verhaal over de Grote Zorgen te begrijpen, is het natuurlijk altijd leuk om te ontdekken wat Klaartje eerder allemaal al meegemaakt heeft!

Marlous.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.