Neushoorns eten geen pannenkoekenAnna Kemp

Terug naar lijst
 

Neushoorns eten geen pannenkoeken

Titel: Neushoorns eten geen pannenkoeken
Auteur: Anna Kemp
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
ISBN: 978 90 477 0395 2
Illustraties: Sara Ogilvie

Terug naar lijst

Een neushoorn op de bank?!

Wat zou je doen als je ouders nooit tijd voor je hadden? Als ze nooit naar je luisterden wanneer je iets belangrijks probeert te vertellen? Voor Maartje is dit aan de orde van de dag. Dan staat er opeens een enorme paarse neushoorn in de keuken. ‘Hij was zo groot als een bus en zo paars als een pruim.’ En dat verandert alles.

De neushoorn voelt zich prima thuis bij Maartje: hij neemt een hap van haar pannenkoek, hij wandelt door de tuin en hij gebruikt de wc. Maar de vader en moeder van Maartje zijn zo druk met andere dingen, dat ze de neushoorn helemaal niet zien. Dat is raar! Daarom is het maar goed dat Maartje en de neushoorn dikke vrienden worden. Ze hebben de grootste lol met z’n tweeën en Maartje heeft eindelijk iemand die wél naar haar luistert. Schrijfster Anna Kemp vertelt heel mooi hoe fijn dat is.

Wanneer de pannenkoeken snel opraken, vragen Maartjes ouders zich af hoe dat nu kan. Zelfs als Maartje onthult wie de pannenkoekendief is, lachen haar ouders het weg. Ze geloven haar niet: neushoorns eten toch geen pannenkoeken! Ook nu laat Anna Kemp je helemaal meeleven met Maartje, die er verdrietig van wordt dat haar ouders niet naar haar luisteren. Als een echte vriend wil de neushoorn Maartje troosten: ‘De neushoorn kietelde Maartje met zijn hoorn. Maar ze was te somber om te giechelen.’

De volgende dag nemen Maartjes ouders haar mee naar de dierentuin. Bij het neushoornverblijf hangt een groot bord: ‘Vermist grote paarse neushoorn, houdt van pannenkoeken, als je hem ziet bel dan de zoo.’ Maartjes ouders snellen naar huis en wie zien ze daar op de bank zitten? Een enorme paarse neushoorn met een volgestapeld bord pannenkoeken!

Samen met haar ouders zorgt Maartje ervoor dat haar grote vriend niet terug hoeft naar de dierentuin. Hij gaat met het vliegtuig naar Mijlenver Weg, waar zijn familie woont. Gelukkig krijgt Maartje in zijn plaats haar ouders terug, die nu eindelijk luisteren naar wat ze allemaal te vertellen heeft.

‘Neushoorns eten geen pannenkoeken is een grappig prentenboek over de vriendschap tussen een klein meisje en een enorme neushoorn. Sara Ogilvie gebruikte vrolijke kleuren voor de tekeningen, waarin veel leuke grapjes verborgen zitten. Zo is de bank van Maartjes ouders aan een kant helemaal doorgezakt omdat de neushoorn daar breeduit zijn pannenkoeken verorbert. Je snapt gewoon niet dat Maartjes ouders niets in de gaten hebben! Het verhaal loopt goed af: Maartje ligt in bed, terwijl haar moeder aandachtig luistert naar haar verhalen over de neushoorn. Maartje is klaar om te gaan slapen, maar in de deuropening ziet zij wat haar moeder niet ziet: een roze ijsbeer! Dat belooft weer een hoop mooie avonturen…

Sanne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.