Net als jijJoany Buenen

Terug naar lijst
 

Net als jij

Titel: Net als jij
Auteur: Joany Buenen
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 6948 9
Illustraties:

Terug naar lijst

#fijnboek

De mooie cover van ‘Net als jij’ belooft veel goeds. Op het gras ligt een meisje dromend naar muziek te luisteren. Het lijkt wel alsof ze helemaal in haar playlist opgaat. Je wordt direct nieuwsgierig: wie is zij en waar denkt ze aan?

Het gaat hier om Jessie, een leuke en stoere meid die net verhuisd is. Ze heeft haar beste vriendinnen achtergelaten en het lukt maar niet om aansluiting te vinden op haar nieuwe school. Met buikpijn lees je hoe Jessie alleen zit tijdens de pauzes en hoe ze tevergeefs probeert om nieuwe vriendschappen te sluiten. Zo heeft de gemene en populaire Yfke het al snel op Jessie gemunt. Maar Jessie laat zich niet kisten. Ze trekt haar eigen plan – als niemand vriendinnen met haar wil zijn, dan toch niet? Het is knap en inspirerend dat Jessie voor zichzelf kiest, maar verdrietig is het toch wel. Of is Nick, die naast haar zit met culturele kunstzinnige vorming, Jessies redder in nood?

Helemaal alleen is Jessie in ieder geval niet: ze is superfan van popster Valentina. Haar muziek sleept Jessie door deze moeilijke tijd heen. Jessie kent al haar songteksten uit haar hoofd en deelt haar passie voor Valentina met internetvriendin Bo. Samen bespreken ze alle ins and outs over hun idool. Vast heel herkenbaar voor je, als je ook fan bent van bijvoorbeeld Taylor Swift of Ariana Grande!

Wanneer Valentina komt optreden in Amsterdam, twijfelt Jessie geen seconde. Daar moet ze heen! Zonder dat haar ouders het weten, reist ze af naar de Ziggo Dome. Het is erg leuk dat het optreden zich daar afspeelt, want zo kun je je echt een beeld vormen van waar Jessie is en wat ze doet. Jessie vindt het de mooiste dag uit haar leven:

Ik voel me springlevend en zing mee met elk liedje. Alle teksten ken ik uit mijn hoofd en de meeste danspasjes kan ik dromen. Met mijn armen in de lucht probeer ik zo veel mogelijk te filmen met mijn telefoon, zodat ik alles later eindeloos kan herbeleven […] Als Valentina een van mijn lievelingsliedjes inzet, voel ik me gelukkiger dan ooit.

Joany Buenen is een ster in het schrijven van heerlijke meidenboeken. Ze weet ook goed wat jonge meiden bezighoudt, want Instagram en WhatsApp spelen een grote rol in Jessies leven. Dat is mooi vormgegeven door hoofdstukken die met een hashtag beginnen. De problemen waar Jessie tegenaan loopt, zijn herkenbaar: iedereen voelt zich weleens eenzaam en zoekt dan een uitweg in een droomwereld. Maar uiteindelijk ondervindt ook Jessie dat je ‘niet moet dromen, maar moet doen’.

Maar met een béétje dromen is natuurlijk niks mis. Droom bijvoorbeeld weg bij dit fijne verhaal, terwijl je jouw favoriete artiest op repeat zet.

Lizan.

Leestip: Ook Marjolein uit ‘Mulberry House’ van Kristine Groenhart heeft het moeilijk wanneer ze gaat verhuizen. Zij verhuist zelfs naar een Engelse kostschool!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.