Neil en ikJacques Brooijmans

Terug naar lijst
 

Neil en ik

Titel: Neil en ik
Auteur: Jacques Brooijmans
Uitgeverij: Clavis, 2007
ISBN: 978 90 448 0794 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Wie ben ik?

Kick is net verhuisd. Samen met zijn ouders, zijn oudere broer Matt en zijn jongere zusje Flo is hij in een ‘echte stad’ gaan wonen. Natuurlijk is een nieuw huis in een vreemde omgeving altijd even wennen, maar in ‘Neil en ik’ van Jacques Brooijmans gebeuren er wel hele rare dingen. Kick wordt beschuldigd van vernielingen, terwijl hij niets heeft uitgespookt.

Eerst denkt Kick nog dat het om wat misverstanden gaat. De mensen kijken hem vreemd aan en maken zo nu en dan een gekke opmerking. ‘Een wat oudere man en vrouw komen ons van de andere kant tegemoet. De vrouw lacht op een schelle manier en daardoor kijk ik wat langer naar haar dan gewoonlijk. Ze krijgt mij in het oog en van de ene op de andere seconde verstart haar blik. Driftig stoot ze haar man aan en ze knikt naar mij. De twee blijven naar me kijken en druk met elkaar praten.(…) Voor ze links afslaan, roept de man me uiteindelijk nog iets na, iets waar het woord brutaal in voorkomt.’

Maar bij dit soort voorvallen blijft het niet. De beschuldigingen worden steeds erger en uiteindelijk staat de politie zelfs op de stoep. Kick zou voortuintjes hebben vernield en brievenbussen hebben gesloopt. Maar Kick heeft niks gedaan, echt niet. Wie gelooft hem? En kan hij zichzelf nog wel geloven? ‘Door wat ik meemaak, leer ik mensen beter kennen. Maar mezelf zie ik af en toe als een vreemd, haast buitenaards wezen. Het is alsof ik van mezelf gestolen wordt door de wereld, door alle anderen.’

In het tweede deel van het boek wordt de zaak steeds een beetje duidelijker. Op een dag komt Kick namelijk Neil tegen. ‘Vlak naast me staat een jongen, die schuin voor zich uitkijkt, langs mij heen. Ik wend mijn hoofd een andere kant op, dan draai ik me weer naar hem toe. Langzaam dringt het tot me door wat ik zie. (…) Ik kan mijn ogen niet geloven. (…) Als versteend blijven we allebei staan, we happen naar adem van verbazing.’ De jongens lijken als twee druppels water op elkaar.

Al snel worden Kick en Neil dikke vrienden. Maar Kick begint wel enorm aan zichzelf te twijfelen nadat hij zijn dubbelganger is tegengekomen. Zou Neil iets met de vernielingen te maken hebben? En waar komt die gelijkenis vandaan? ‘Neil en ik’ is een verrassend boek van Jacques Brooijmans over vriendschap en identiteit. Jacques Brooijmans laat Kick echt tot leven komen en daarom blijft het verhaal tot aan het eind spannend, je wilt in een ruk doorlezen. En dat is niet zo gek, want de vragen die Kick zichzelf stelt - wie ben ik? waarom doe ik bepaalde dingen? - zijn vragen die we onszelf allemaal wel eens stellen. Toch?

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.