NederlandCharlotte Dematons

Terug naar lijst
 

Nederland

Titel: Nederland
Auteur: Charlotte Dematons
Uitgeverij: Lemniscaat 2012
ISBN: 978 90 477 0498 0
Illustraties: Charlotte Dematons

Terug naar lijst

Vanuit de lucht zie je meer

Ken je Jip en Janneke, Kikker, Pluk van de Petteflet, Dolfje Weerwolfje, Floddertje, Dikkie Dik of Nijntje? Deze en andere helden uit verschillende kinderboeken komen voorbij in het tekstloze prentenboek ‘Nederland’ van Charlotte Dematons. En ook Oudhollandse kinderliedjes, zoals ‘Berend Botje ging uit varen’, ‘Op een grote paddenstoel’ en ‘Klein, klein kleutertje’ zitten in dit boek. Als je goed naar de bijzondere prenten kijkt, vind je nog veel meer.

Dematons is bekend van de prentenboeken ‘Sinterklaas’ en ‘De gele ballon’ en van haar tekeningen bij het sprookjesboek ‘Grimm’. In ‘Nederland’ neemt ze je mee op reis, niet door maar over Nederland. Ze heeft bijna dertig grote prenten gemaakt van allerlei stukjes Nederland. Die stukjes laat ze zien vanuit de lucht, alsof je als een vogel over alle landschappen heen vliegt.

Er zijn prenten waarop je goed ziet hoe druk het leven in een stad is, bijvoorbeeld in de haven van Rotterdam of op een avond in Amsterdam. De plaat van de roodbruin gekleurde bossen op de Veluwe en die met een Limburgse boerderij tonen juist de rust en de natuur. De Nederlandse feesten en tradities hebben ook een plek in dit prachtige prentenboek gekregen. Zo zie je een ondergesneeuwd plein met allerlei kerstversiering, een groepje zwemmers dat met Nieuwjaar een duik in de zee neemt en de festiviteiten op Koninginnedag.

Dematons laat niet alleen zien hoe Nederland nu is, ze brengt ook het verleden mooi in beeld. De tekenaar speelt in haar prenten heel knap met plaats en tijd: ze zet gebouwen naast elkaar die in het echt in verschillende steden staan en ze gebruikt gebeurtenissen van vroeger en nu door elkaar heen. Op de prent Rivierengebied staan de Vikingen die in de 9e eeuw Dorestad hebben geplunderd naast slot Loevestein uit 1361 en de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel, gebouwd in 1996. Alsof de omgeving er altijd al zo uitzag. De platen hebben ook allemaal een heel eigen sfeer. Het vuurwerk bij Oud en Nieuw spat vrolijk van de pagina’s af. En de opkomende mist die voor de kettingbotsing zorgt, laat je rillen.

Veel figuren zijn zo klein, die moet Dematons wel met een heel dun en fijn penseeltje geschilderd hebben. En toch kun je elk figuurtje herkennen. In het bijgevoegde notitieboekje staat bij elke prent uitleg van de tekenaar, bijvoorbeeld over de beroemde schilderijen waardoor ze zich heeft laten inspireren. Voor de echte speurneuzen onder jullie laat Dematons op elke prent een paar figuren terugkomen, zoals een tuinkabouter, een reiger en de kleine kapitein met zijn bootje Nooitlek. Met een knipoog naar haar eerdere boeken zijn ook de gele ballon en een Zwarte Piet steeds te zien.

Met ‘Nederland’ kun je op een spannende ontdekkingstocht in je eigen land. Leuk!

 

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.