Nasim en NataliePieter Feller

Terug naar lijst
 

Nasim en Natalie

Titel: Nasim en Natalie
Auteur: Pieter Feller
Uitgeverij: Moon, 2008
ISBN: 978 90 488 0054 4
Illustraties: Natascha Stenvert

Terug naar lijst

Een buur als beste vriend

Soms hoef je niet ver op vakantie te gaan om toch een heleboel te weten te komen van andere culturen. Dan is gluren bij de buren al genoeg. Zoals bij de Nederlandse Natalie en de Marokkaanse Nasim. Als Natalie met haar vader en moeder naast Nasim en zijn ouders komt wonen, is Nasim niet meteen enthousiast. Hij had liever een buurjongen gekregen, waarmee je kunt voetballen. En hij is al helemaal niet blij als hij ook nog eens met haar naar school moet lopen van zijn moeder:

''Ik loop altijd alleen. Dat vind ik leuk.' Nasim moet denken aan de spannende dingen die hij vaak onderweg verzint. Met Natalie erbij is er natuurlijk niets aan. Die gaat vast de hele tijd kletsen over meidendingen'

In ‘Nasim en Natalie' komt Nasim er steeds meer achter dat Natalie eigenlijk best veel op zijn ondeugende nichtje Farah uit Marokko lijkt. Ook Natalie is altijd in voor een geintje en haalt kattenkwaad uit. Daarnaast is ze niet bang uitgevallen. Nasim gaat nu natuurlijk nooit aan haar laten merken dat híj eigenlijk doodsbang is voor een grote herdershond achter een hek. De kinderen trekken steeds meer met elkaar op en komen achter elkaars gewoonten. Soms nemen ze die zelfs van elkaar over!

Natalie vindt het erg leuk dat Nasim uit een ander land komt. Van een heleboel dingen heeft ze nog nooit gehoord. Als Nasim naar de Koranschool gaat, waar kinderen die moslim zijn leren over hun geloof, wil Natalie mee. Voor een dagje wil ze best in Allah geloven, als ze daardoor mee naar binnen mag... Nasim vertelt over zijn vakanties in Marokko en Natalie over de hare in Europa. Net als Natalie houdt Nasim ervan om wat hij meemaakt net even iets spannender te maken. Met een beetje fantasie wordt een gewone dag een spannend avontuur, waarin ze allebei de hoofdrol spelen.

Schrijvers Pieter Feller en Najiba Abdellaoui hebben het in ‘Nasim en Natalie' over verschillen tussen culturen, maar ook over wat hetzelfde is. Hoe mensen uit verschillende culturen met elkaar omgaan, komt niet altijd positief in het nieuws. In ‘Nasim en Natalie' hebben de beide ouders en kinderen daar geen last van. Natalies ouders raken al snel bevriend met die van Nasim. Samen praten ze over wat er gebruikelijk was en is in Marokko en in Nederland.

Het boek ‘Nasim en Natalie' is wel een beetje braaf. Dat komt vooral doordat de volwassenen vaak erg verstandig reageren. Gelukkig trekken Nasim en Natalie zich daar meestal niet zoveel van aan. Zij halen stiekem nieuwe kleine en grotere streken uit. Want wat doet Nasim midden in de nacht op straat met een blatend schaap? En hoe heeft Natalie ervoor gezorgd dat bijna de hele klas een voldoende heeft voor de rekentoets?

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.