Naked - de bandKevin Brooks

Terug naar lijst
 

Naked - de band

Titel: Naked - de band
Auteur: Kevin Brooks
Uitgeverij: De Harmonie, 2013
ISBN: 978 90 761 6855 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Chaos, takkeherrie en een bloedhete zomer

Het is nieuw. Het is hard. Het is agressief. Het is snel. Het is fucking hell. Het is punk!

En het is Londen, 1976. In stilte is Lili al tijden verliefd op Curtis Ray, de coolste jongen van de school. No way dat zo’n rebelse held haar ziet staan. Lili zit een klas lager dan Curtis, draagt een schooluniform en witte enkelsokjes, Lili speelt klassieke piano. Ze is dan ook stomverbaasd als Curtis haar vraagt in zijn band te komen spelen. Op basgitaar nota bene, terwijl ze nog nooit een bas in haar handen heeft gehad. Maar dat hindert niet. Curtis’ band Naked speelt punk, een nieuwe, snoeiharde, razendsnelle muziekstijl, waarbij het niet uitmaakt of je kunt spelen.

Het was niet de muziek, het was de houding.
De energie.
De chaos.

Wanneer slaggitarist Kenny de band verlaat, komt William Bonney in zijn plaats. Niemand kan hoogte van hem krijgen. Het enige wat hij loslaat, is dat hij uit Belfast komt. Lili voelt zich onmiddellijk tot hem aangetrokken.

We wisten allemaal hoe bijzonder hij was… ik wist het meteen. Terwijl de echo van het laatste akkoord door het pakhuis jankte en we allemaal even bleven staan om de geladen stilte over ons heen te laten komen, voelde ik iets nieuws in de lucht hangen.

Dan ontdekt Lili dat Williams vader bij de IRA zat. Hij is vermoord en William en zijn broertje zijn naar Londen gevlucht. De jongens zijn nergens veilig. Tijdens een broeierige lange zomer moet Lili keuzes maken, keuzes in een agressieve wereld die razendsnel verandert.

Broeierige boeken zijn we van Kevin Brooks wel gewend. In veel van zijn romans denderen jongeren regelrecht op de rand van de afgrond af. Zo ook in Naked – De band’. Curtis en William hebben beide destructieve trekjes: Curtis zoekt zijn heil bij herrie en harddrugs en is duidelijk niet vies van een relletje, terwijl William de grenzen van heel ander gevaar opzoekt.
De opkomst van punk en het terrorisme van de IRA is een combinatie die voor een keihard boek zou kunnen zorgen. Jammer genoeg lukt het Brooks net niet om beide razend interessante thema’s overtuigend te mengen. De verhalen over Williams verleden en de opkomst van punk hebben in ‘Naked’ net zo weinig met elkaar te maken als witte enkelsokjes met een basgitaar. Het blijven twee verschillende onderwerpen, beide te dominant aanwezig voor dit ene boek.

‘Naked’ neemt je mee naar een tijd die voorbij is. Een tijd die genadeloos wordt neergezet zoals Kevin Brooks dat kan: rauw, teder, heftig en meeslepend. Lili is niet de enige die totaal overrompeld is door de agressie van de punktijd, ook de lezer blijft verbijsterd achter. ‘Naked – De band’ is gewoon fucking hell.

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.