Nadhira, de heks van het RifgebergteMim El Messaoudi

Terug naar lijst
 

Nadhira, de heks van het Rifgebergte

Titel: Nadhira, de heks van het Rifgebergte
Auteur: Mim El Messaoudi
Uitgeverij: Facet, 2004
ISBN: 978 90 501 6442 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Verhalen helen

Nadhira is een zonderlinge vrouw uit het Rifgebergte in Marokko. Mensen vrezen haar, maar bezoeken haar ook voor advies. Ze noemen haar de blinde heks, al betekent Nadhira ‘zieneres’. Als kind werd ze bezocht door een kwade djinn, een geest. Toen ze vrouw werd, verloor ze daardoor het licht in haar ogen en werd blind.

‘Noemen ze me heks omdat ik mensen kan helen met kruiden, oliën, granen, noten, bessen, wortels en magische stenen en omdat mijn kleine tuintje vol medische theeplanten staat? Mijn krachtigste geneesmiddel is toch verhalen vertellen. Verhalen helen.’

Schrijfster Mim El Messaoudi heeft ‘Nadhira, de heks van het Rifgebergte’ speciaal voor haar dochter Yasmina geschreven en aan haar opgedragen. Dat ligt er in het begin wel erg dik bovenop. Zij richt zich in een dankwoord, gevolgd door een inleidende brief, tot Yasmina, nadat je ook al op de achterkaft een bericht aan Yasmina hebt gelezen. Daardoor komt het boek wat traag op gang. Maar daarna leest het als een trein. Het boek is een boeiende verzameling mythen en legenden, vooral voor wie meer wil leren over de rijke Arabische verhalenwereld. Het verhaal volgt steeds hetzelfde patroon. Nadhira hoort een nieuwe bezoeker voor haar hut. De bezoeker heeft een ziekte of ander probleem. Dat varieert van de vrouw, die niet zwanger kan worden, tot de man, die gek wordt van zijn vrouw. Van de vrouw, die niet wil dat haar jongste zoon naar Nederland vertrekt, tot het kleine jongetje, dat wordt gepest. Nadhira helpt met kruidenmengsels en toepasselijke verhalen. Het zijn verhalen, die relativeren of wijsheden bevatten, die de bezoeker helpen beter met het probleem om te gaan.

Nadhira’s gedachten aan een meisje, Yasmina, vormen de rode draad van het verhaal. Als lezer ontmoeten we deze Yasmina twee keer, in het begin als klein meisje, dat met haar Belgische moeder en Berberse baba, oftewel vader, het Rifgebergte bezoekt. Yasmina staat symbool voor Nadhira’s verlangen naar een eigen kindje. Telkens als dat gemis haar overvalt, roept ze het beeld op van het in België opgroeiende meisje. Aan het eind verschijnt Yasmina nogmaals als een jonge vrouw, die de heks opzoekt. Nadhira geeft haar een opdracht mee:

‘Je moet nu gaan, Yasmina, en een dochter baren in je koude land, dan kan zij de verhalen verdervertellen, want de kracht van vrouwen zit in woorden.’

El Messaoudi gebruikt het verhaal van Nadhira als kapstok voor verhalen en wijsheden uit de Arabische en Berberse cultuur, die zij haar dochter en de lezer wil nalaten. Verhalen, die wij in het Westen nauwelijks kennen, maar die vaak heel mooi zijn.

Aukje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.