NachtvuurStefan Boonen

Terug naar lijst
 

Nachtvuur

Titel: Nachtvuur
Auteur: Stefan Boonen
Uitgeverij: Clavis, 2007
ISBN: 978 90 448 0791 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Wraak

Er hangt iets in de lucht. Wind steekt op. In de verte is gerommel te horen. Dat het gigantisch zal gaan onweren, staat vast. Het is alleen een kwestie van tijd voordat het los zal barsten. Zo ongeveer voelt het lezen in ‘Nachtvuur’ van Stefan Boonen.

Hoofdpersoon Rob vertelt het verhaal alsof het een film is. Iets dat niet echt gebeurt, niet in de levens van hem, Elisa en Giel, zijn beste vrienden. Daarin gebeurt al genoeg. Vader overleden, vader in de gevangenis, vader verlaten door zijn vrouw. Het begin van het boek lijkt zich inderdaad meer af te spelen op een filmset:

‘Ik neem de kruiwagen, Giel de rugzak, Elisa hoeft niets te dragen. We blijven zo veel mogelijk in het donker. Het wiel van de kruiwagen piept niet. Daar hebben we vanmiddag voor gezorgd. Drupje olie, proefrit door de tuin. Dat was vanmiddag, toen dit nog gewoon een krankzinnig idee leek. Dadelijk gaan we meneer Franzen opgraven. En hem verbranden aan de oever van de Rode Beek.’

Door flashbacks kom je steeds meer te weten over het waarom van dit lugubere plan. Meneer Franzen is de klusjesman op school. Op de een of andere manier trekt hij steeds de aandacht van de drie vrienden. Hij vraagt of ze willen helpen met klusjes. Extraatjes, dingen die andere kinderen niet mogen. Maar er is iets vreemds met hem. Iets ongrijpbaars dat voortdurend om hem heen hangt. Hij kijkt iets te lang naar Elisa. Af en toe raakt hij hen aan. Trekt een T-shirt recht, knijpt in een knie. Een viezerik is het, lachen de drie vrienden, maar bang zijn ze niet. Het lijkt meer op een spelletje. Alleen weten ze niet hoe ze het moeten stoppen. Ongemerkt kruipt meneer Franzen steeds meer hun leven in. Ze zouden hem een lesje moeten leren. Maar meneer Franzen neemt wraak. En is een kampioen in het schuiven met schuld. Volwassenen inschakelen is daardoor geen optie, want er is toch niks gebeurd, in feite?

‘Nachtvuur’ is veel meer dan een spannend avonturenboek. De vriendschap tussen Rob, Giel en Elisa is onmiddellijk geloofwaardig. Niet alleen zij hebben onder elkaar aan een half woord genoeg, ook de schrijver zelf weet met weinig woorden duidelijk te maken dat deze jongeren een bijzonder vriendenclubje vormen. In korte zinnen met mooie beelden schetst hij daarnaast een leven dat hoort bij elke puber: de onzekerheid van verliefd zijn, gedoe met ouders, stoerdoenerij op school.

Het absurde plan om een dode op te graven en te gaan verbranden, lijkt in het begin alle grenzen te overschrijden. Maar naarmate je verder leest, krijg je meer en meer het idee dat het slechts een logische stap is. Of sterker nog: dat het noodzakelijk is om een daad te stellen.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.