NachtAnton van der Kolk

Terug naar lijst
 

Nacht

Titel: Nacht
Auteur: Anton van der Kolk
Uitgeverij: Van Goor, 2003
ISBN: 978 90 0003 510 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Soms is het nacht
 

Het boek 'Nacht' van Anton van der Kolk gaat over de Tweede Wereldoorlog. De opa van de zestienjarige Karen is al oud en wordt steeds verwarder. Hij vertelt plotseling dat hij in een concentratiekamp heeft gezeten. Niemand wist dat, ook Karens oma niet. Niemand weet of het waar is. Karen gaat op onderzoek uit om erachter te komen wat er precies met haar opa is gebeurd. Dan vindt ze in een geheime bergplaats zijn oude dagboek:

'De straffen hier zijn zoo vreselijk. Ik heb vaak gezien hoe gevangenen met de gummiknuppel op hun donder kregen van Duitsche bewakers en in de rozentuin werden gezet. Uren en uren moesten ze daar staan.'

Karens opa zat in Kamp Amersfoort. Veel gevangenen zijn daar in de periode 1940-1945 door ontberingen en executies om het leven gekomen.

Er zijn natuurlijk erg veel boeken over de Tweede Wereldoorlog. Maar schrijver Anton van der Kolk vertelt het verhaal over die oorlog op een originele manier: hij gebruikt Karen als ik-persoon. Het verhaal wordt verteld door haar hedendaagse ogen. Daarom gaat 'Nacht' ook over Karen zelf. Er komen veel onderwerpen aan bod die meisjes van zestien bezighouden. Karen wordt bijvoorbeeld verliefd op haar neef Mark. Ze heeft ruzie met haar moeder als die iets voor haar verzwijgt. Ze is bang voor de naderende dood van haar opa, de eerste keer dat ze bewust een sterfgeval mee gaat maken.

De schrijver zet heel echt neer hoe fijn maar ook hoe moeizaam de relatie met je familie kan zijn. Vooral als iemand zo'n vreselijk geheim met zich meedraagt als de opa van Karen. Hoewel deze jeugdroman niet waar gebeurd is, is het verhaal heel realistisch. Door de goede dialogen zijn de personages in het boek heel echt. In dit boek spelen geen helden, maar mensen zoals jij en ik. Daarom is het boek wel eens verdrietig. Het echte leven is immers ook niet altijd even leuk. Daar is het ook soms nacht.

Alexandra.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.