Naar de topDan Gemeinhart

Terug naar lijst
 

Naar de top

Titel: Naar de top
Auteur: Dan Gemeinhart
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0723 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Bewaar mijn geheim

Jessie wist dat het allemaal van haar afhing. Van het geheim dat zij bewaarde, terwijl niemand anders het wist. Het was een groot geheim dat als een steen op haar drukte.
Misschien zou Marks laatste wens door haar besluit niet in vervulling gaan. Moest ze het vertellen of niet?


Het is een vreselijk dilemma waar Jessie mee worstelt. Haar beste vriend Mark is vermist. Samen met zijn hondje Beau liep hij weg, midden in de nacht. Voor zijn ouders zette hij een dwaalspoor uit: hij zou op pad zijn naar Spokane. Alleen Jessie weet waar Mark in werkelijkheid heen is. Moet ze dat aan zijn ouders vertellen of houdt ze haar mond? Jessie twijfelt. Ze heeft een afscheidsbriefje van Mark gekregen met een gedicht, een haiku:

Mijn beste vriendin,
het spijt me zo. Veel geluk.
Bewaar mijn geheim.


Mag je iemand helpen die nadrukkelijk niet geholpen wil worden? Om die vraag draait het deels in ‘Naar de top’. Dan Gemeinhart neemt je mee op reis naar de Mount Rainier, een berg die alleen door geoefende beklimmers kan worden bedwongen.
Mark is niet geoefend. Verre van dat. Hij heeft weliswaar mueslirepen en bananen bij zich, een warme jas en zijn fototoestel, maar verder zijn de omstandigheden belabberd. Het is slecht weer: het sneeuwt en het stormt. Hij wordt onderweg beroofd. Hij wordt in elkaar geslagen. En hij is ziek. Ernstig ziek. De Mount Rainier beklimmen is zijn laatste wens. Mark wil geen onderzoeken en behandelingen meer. Hij wil doodgaan. Op de top van de berg, 423 kilometer van huis.

In ‘Naar de top’ is Mark de hoofdpersoon. Samen met hem sluip je ’s nachts het huis uit en neem je de trein en de bus naar de berg. Het is een lange reis. Na elk hoofdstuk, lees je een paar bladzijden mee met Jessie. Haar angst en bezorgdheid om Mark kun je heel goed meevoelen. Eigenlijk is wat zij thuis meemaakt veel boeiender dan de reis van Mark. Mark weet wat hij wil: de Mount Rainier beklimmen. Jessie weet het juist niet: zij levert een strijd die misschien nog wel moeilijker is. Bewaart ze Marks geheim, dan zien Marks ouders en zijzelf hem nooit meer terug. Als ze vertelt waar hij is, dan verspeelt ze zijn vriendschap. Ze kan met niemand praten over haar tweestrijd en voelt zich verschrikkelijk eenzaam. Kan een meisje van twaalf dit dilemma wel aan?

‘Naar de top’ is het debuut van Dan Gemeinhart. Het is een boek voor liefhebbers van zielige en spannende verhalen én voor jonge poëten die houden van drieregelige gedichtjes. Het boek werd getipt door het Kinderpanel in De Wereld Draait Door en is bovendien genomineerd voor de Gouden Lijst 2016.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over iemand die van huis wegloopt? Lees dan de recensie van ‘Honderd uur nacht’ van Anna Woltz.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.