Naar de marktNoëlle Smit

Terug naar lijst
 

Naar de markt

Titel: Naar de markt
Auteur: Noëlle Smit
Uitgeverij: Querido, 2017
ISBN: 978 90 451 1874 1
Illustraties: Noëlle Smit

Terug naar lijst

Vrolijke middag op de markt

Mooie kleuren en lekkere geuren, dat zijn dingen die je op een markt vaak tegenkomt. De verschillende marktkramen en alles wat je daar kunt kopen, zorgen vaak voor een gezellige sfeer.

‘Naar de markt’ is een prentenboek dat gaat over, de titel zegt het al, een middagje naar de markt. In het boek volg je een meisje met haar moeder en hun hondje, een teckel. Op de eerste pagina zie je tussen de gebouwen en de bomen een markt opgesteld. Je kunt nog niet zien wat er verkocht wordt, maar door de kleurige geruite en gestreepte tentdoeken ziet de markt er al fleurig uit. Je krijgt al zin om op ontdekkingstocht te gaan! Het boek laat je de verschillende kramen van de markt zien.

De eerste kraam waar moeder en dochter iets kopen is de viskraam. Je ziet de mooi versierde viswagen met daarin de verse vis en zeevruchten. Daarachter staan twee stoere marktkoopmannen die de zeedieren verkopen. Daarnaast staat een andere kraam waar enkel haring wordt verkocht. Niet alleen de klanten smullen van deze vis, ook de rondvliegende meeuwen proberen van de restjes vis te smikkelen.

Een kraam die zo groot is dat hij twee pagina’s beslaat is de groente- en fruitkraam. Al het fruit ligt netjes gesorteerd waardoor je in de tekeningen mooie kleurvlakken ziet. De kraam ligt zo vol dat er bijna geen plaats is voor de bananen. Die hangen tussen het groen-wit gestreepte zeil dat boven de kraam hangt. De weegschaal laat zien dat de watermeloen die erin zit erg zwaar is.

Omdat er geen tekst in het boek staat, kun je zelf een verhaal bedenken bij de tekeningen. Zoals bij de tekening waarin het meisje helpt om de sinaasappels die op de grond zijn gevallen, terug te geven aan een mevrouw. Zo gebeurt er op iedere pagina wel iets waardoor je ziet dat het uitje naar de markt een hele belevenis is. Zo mag het meisje een stukje kaas proeven, raakt ze haar boodschappenmandje kwijt en landt er een vlinder op haar hand in de bloemenkraam.

Op de tekeningen raak je niet uitgekeken. Al die mooie kleuren die zijn gebruikt, daar word je vrolijk van! Vanuit verschillende punten laat Noëlle Smit de markt zien. Van bovenaf of vanaf een punt vanwaaruit je de klanten goed kunt zien. Deze afwisseling maken de illustraties extra boeiend om te bekijken. Als de klanten goed in beeld zijn gebracht, kun je zien dat sommigen daarvan een grappige uitdrukking op hun gezicht hebben. Zoals de man die schrikt van het hondje. In de tekeningen worden veel kleur en spannende patronen gebruikt: in de kleding van de klanten, maar ook de blaadjes van de bomen zien er bijzonder uit. De markt is heel groot en iedereen loopt door elkaar. ‘Naar de markt’ is een prachtig kleurrijk boek dat veel aanleiding biedt om te praten over alles wat er te koop is op de markt.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Kwijtvan Mark Haayema.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.