Na-apersTjibbe Veldkamp

Terug naar lijst
 

Na-apers

Titel: Na-apers
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Uitgeverij: Lannoo, 2006
ISBN: 978 90 856 8132 8
Illustraties: Kees de Boer

Terug naar lijst

Nieuwe buren!

In boeken van Tjibbe Veldkamp zie je geen kusjes gevende knuffelberen. Van schattige kleine konijntjes moet hij niets hebben. Nee, Tjibbe maakt geen lieve prentenboeken. Het liefst schrijft hij verhalen waarin de vreemdste en mafste dingen gebeuren. Actie wil hij zien! Misschien ken je ‘Tim op de tegels' of ‘Opscheppers!' al. ‘Na-apers!' is het nieuwste prentenboek van de schrijver, en ook in dit verhaal kun je rekenen op een te gek avontuur.

Jaap is dolblij met zijn nieuwe buren. Ze doen lekker gek en wild. Bij hem thuis lopen ze nooit op hun handen. Zijn vader en moeder vinden gewoon al gek genoeg. Maar bij de buren kan hij zich uitleven. In de gezellige tekeningen van Kees de Boer zie je hoe Jaap net als de buren van lamp naar lamp slingert, of van de dakpannen af glijdt. De tekeningen passen niet alleen perfect bij de tekst, maar geven het verhaal ook iets extra's. Wat Tjibbe Veldkamp niet schrijft, zie je terug in de tekeningen van Kees de Boer. De plaatjes vertellen een verhaal op zich en zijn geweldig om naar te kijken.

De ouders van Jaap willen toch wel eens weten waar hun zoon zoveel tijd doorbrengt. En dus nodigen ze de nieuwe buren uit om een kopje koffie te komen drinken. Jaap ziet de bui al hangen. Hij gaat zijn nieuwe vrienden razendsnel goede manieren leren. Ze blijken slimme leerlingen, of hebben ze het na-apen toch niet helemaal begrepen?

‘De volgende ochtend kwamen de buren op bezoek. Ze schudden handen en dronken koffie. Daarna schudden ze koffie en dronken ze handen.'

Maar dan staan er oppassers van de dierentuin voor de deur, met een traliewagen. Ze zijn op zoek naar ontsnapte apen. Opeens gaat er een lichtje branden bij Jaaps ouders. Ze vonden de buren al zo slingerig. Er wás wat met ze, maar wat... En dan zie je hoe die rustige, normale vader en moeder van Jaap ook heel anders kunnen zijn!

Tjibbe Veldkamp heeft niet veel tekst nodig om een ijzersterk verhaal te vertellen. De zinnen zijn kort, maar zeggen precies genoeg. Daarnaast is het ook nog eens een ontzettend komisch boek, zonder dat er echt grapjes in gemaakt worden. Ondanks dat het een bizar verhaal is, schrijft Veldkamp zo, dat het lijkt alsof het allemaal echt kan gebeuren. Maar of jouw ouders daar nou zo blij mee zouden zijn?!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.