Muis waait weg en andere verhalenArnold Lobel

Terug naar lijst
 

Muis waait weg en andere verhalen

Titel: Muis waait weg en andere verhalen
Auteur: Arnold Lobel
Uitgeverij: Ploegsma, 2011
ISBN: 978 90 216 69649
Illustraties: Arnold Lobel

Terug naar lijst

De wonderlijke wereld van Arnold Lobel

Heb je wel eens gehoord van Kikker & Pad? Twee beste vrienden die alles voor elkaar over hebben? En ken je Uil dan ook? Uil, die altijd over alles nadenkt? Misschien heb je zelfs wel kennisgemaakt met Bastiaan Big, het lieve varkentje. En dan nu de bonusvraag: weet je wat al deze dieren met elkaar te maken hebben? Natuurlijk! Het zijn allemaal personages uit de verhalen van Arnold Lobel.

In ‘Muis waait weg en andere verhalen’ zijn de mooiste, grappigste, wonderlijkste verhaaltjes van Arnold Lobel verzameld. En natuurlijk komen alle favoriete personages in het boek voor. Kikker & Pad eten zo veel koekjes dat ze er misselijk van worden. Maar ze kunnen gewoon niet stoppen met snoepen. Volgens Kikker hebben ze ‘wilskracht’ nodig om op te kunnen houden met eten.

‘Wat is wilskracht?’ vroeg Pad.
‘Wiskracht is erg je best doen om iets niet te doen wat je eigenlijk graag wilt doen,’ zei Kikker.
‘Je bedoelt zoiets als je best doen om niet alle koekjes op te eten?’ vroeg Pad.
‘Precies,’ zei Kikker.

Ook Uil mag niet ontbreken in deze voorleesbundel. Als de winter voor zijn deur staat, laat Uil hem binnen om warm te worden. Maar de winter wil dat helemaal niet. De winter wil waaien, en dus verandert de winter Uils huis in een sneeuwlandschap. Het titelverhaal,'Muis waait weg', gaat over Muis die met zijn bootje gaat varen. Maar er is geen wind, dus de boot gaat niet vooruit. Muis vraagt de wind om te blazen en dat doet de wind ook. De wens van Muis wordt vervuld, maar Muis krijgt meer dan hij wil…

‘Muis waait weg en andere verhalen’ bevat ook nieuw werk van Arnold Lobel: versjes over rare uilen en vreemde varkens.

Als deze uil ballonnen koopt,
ach, dan zijn ze verloren.
Hij blaast totdat ze barsten, want
hij wil het KNALLEN horen.

Een varken wou in Almere
zijn druipsnor centrifugeren.
Hij werd gelanceerd.
Dat heeft hem geleerd:
zo’n droger is voor de kleren!

De verhaaltjes en versjes van Arnold Lobel zijn niet alleen maar grappig en leuk om te lezen. Het zijn ook teksten die je na laten denken over de wereld om ons heen. Want waarom achtervolgt de maan ons als we ergens heen gaan? En waarom lezen we zo graag over vriendschap? De dieren-personages van Arnold Lobel zijn zo echt dat je helemaal geen moeite hebt om ze te geloven. Dat komt natuurlijk ook omdat ze zo mooi getekend zijn. De illustraties zijn heel belangrijk voor de verhaaltjes en versjes van Arnold Lobel. Op bijna elke pagina staat een tekening en soms zeggen die tekeningen meer dan de tekst doet!

Mirjam.

Als je nog meer wilt lezen over dieren en vriendschap, lees dan ook eens ‘De tuin van Krik’.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.