MuffinAnna Jansen - Gronkowska

Terug naar lijst
 

Muffin

Titel: Muffin
Auteur: Anna Jansen - Gronkowska
Uitgeverij: Van Goor, 2006
ISBN: 978 90 000 3737 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Judo en muffins

Dit boek gaat niet over lekkere Amerikaanse cakejes. Het gaat over Mink. In de klas noemen ze hem Muffin, omdat hij op een muffin lijkt; groot, rond en lichtbruin. Muffin is oersterk, maar doet niemand kwaad. Zo wint hij respect bij zijn klasgenootjes. Maar dan komt Sander in de klas die zich daar niets van aantrekt. En Sander heeft het op Muffin gemunt.

Vanaf dat moment is Muffin het doelwit van Sanders pesterijen. Sander scheldt Muffin uit omdat hij dik is en niet sportief. Sport interesseert Muffin niets en met gym is hij de slechtste van de klas. Na weer een dramatisch uurtje gym stuurt de gymleraar hem naar huis met een waarschuwing: óf lid worden van een sportclub óf extra bijlessen gym. Muffin haat sport, maar dan ontdekt hij judo. En hij heeft talent!

‘Wat een kracht! Niet te geloven! Een natuurtalent, een zeldzaamheid,' herhaalde Lub toen mam haar handtekening op het inschrijfformulier zette. ‘Gewoon een wonder. Geweldig, ik wist het direct, al toen ik je voor het eerst in de kantine zag. Jou wacht een grote toekomst, dat is zeker.' Ik had gewonnen. Ik wist dat het waar was, maar kon het nog steeds niet geloven.'

Muffin heeft geleerd hoe hij met zijn kracht om moet gaan. Omdat het een paar jaar geleden helemaal uit de hand is gelopen, mag hij nooit meer vechten. Doet hij dat wel, dan moet hij van school af. Sander weet dit en probeert een gevecht uit te lokken. Zijn pesterijen lopen behoorlijk uit de hand. Uit het verhaal wordt niet duidelijk waarom Sander zo'n pestkop is. Je komt niets over Sander en zijn leven te weten. Dat is jammer, want zo kun je je niet inleven in zijn karakter. Je komt er niet achter waarom hij zo treitert en je kiest dan ook automatisch partij voor Muffin.

Doordat je alles door de ogen van Muffin beleeft, begrijp je zijn situatie goed. Muffin worstelt met zichzelf en fantaseert hoe hij Sander uit kan schakelen, maar doet niets. Soms zou je hem een schop onder zijn kont willen geven: doe iets, pak die Sander! Muffin voelt zich een lafaard en laat zijn judodroom bijna varen. Uiteindelijk moet hij iets doen, maar wat?

Ondanks alle problemen is 'Muffin' een luchtig boek dat je vlot leest. Het is mooi om te lezen hoe Muffin door zijn vechtsport een manier vindt om zijn kracht te beheersen. Anna Jansen-Gronkowska heeft het verhaal makkelijk opgeschreven, zodat je als een trein door het verhaal gaat.

Karin.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.