Mr StinkDavid Walliams

Terug naar lijst
 

Mr Stink

Titel: Mr Stink
Auteur: David Walliams
Uitgeverij: Clavis, 2012
ISBN: 978 90 448 1845 1
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Neus dicht!

Op het bankje in het park zit een man. Met zijn nette jasje aan en strikje om ziet hij er piekfijn uit. Niets bijzonders, zou je misschien zeggen. Maar toch is er iets vreemds aan deze meneer.

Meneer Stink stonk. Zo erg dat ik zelfs zou durven zeggen dat hij ook stinkte, als dat goed Nederlands zou zijn. Hij was de stinkendst stinkende stinkerd ooit!

Op de grond naast het bankje ligt een zwart beest rustig te slapen. Dat is Hertogin, het hondje van Meneer Stink. Zij ruikt ook, maar niet zo erg als Meneer Stink.

Er stonk echt niets op de hele wereld zo erg als hij. Behalve dan zijn baard. Die hing vol met restjes ei en stukjes worst en brokjes kaas, die jaren geleden uit zijn mond gevallen waren. De baard was echt nog nooit gewassen. Hij had zijn eigen bijzondere stank en die was nog erger dan die van Meneer Stink zelf!

Niemand is vriendelijk tegen Meneer Stink. En niemand blijft even staan voor een praatje. Totdat de twaalfjarige Chloe voorbijkomt. Zij verzamelt al haar moed en ontdekt dat de zwerver best aardig is. Ze vindt het zielig dat hij dakloos is en neemt hem daarom mee naar haar eigen huis. Chloe brengt Meneer Stink naar het schuurtje in de tuin. Hier mag hij blijven wonen. Maar dan wel stiekem, want Chloe’s moeder zou dit nooit goed vinden!

Haar moeder is namelijk heel chique. Ze noemt daklozen ‘zeephaters’ en wil dat deze stinkerds uit de straten verdwijnen. De moeder van Chloe doet mee aan de verkiezingen. Chloe en haar zusje moeten altijd heel lief zijn als er belangrijke mensen of televisieploegen op bezoek komen. Want anders heeft hun moeder geen kans om te winnen. Maar dan stapt, precies op het moment dat er een journalist op bezoek is, Meneer Stink ineens de keuken binnen. Zou Chloe’s moeder door deze stinkerd in haar huis de verkiezingen verliezen?

Het boek ‘Mr Stink’ is heel leuk om te lezen. Het is bijzonder dat een meisje, dat zelf heel chique is opgevoed, vrienden wordt met een zwerver. Het verhaal van David Walliams is vaak ook heel grappig geschreven. Bijvoorbeeld als Meneer Stink na het eten een enorme boer laat. Twee hele pagina’s staan dan vol met de letters BBBBWWWEEUUUUUUK!!! De illustraties van Quentin Blake maken het boek nog leuker. Op veel bladzijdes staat een mooie zwart-wit tekening van Chloe, Meneer Stink of een ander personage.

David Walliams vertelt verder in geuren en kleuren over hoe erg Meneer Stink stinkt. Hij doet dat zo goed dat je de stank bijna zelf ruikt. Gelukkig maar dat dit geen geurboek is. Dan zou je het namelijk meteen in de prullenbak gooien. En die prullenbak zou je dan in de tuin begraven. Heel diep in de grond.

Mirthe.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.