Mr Finney en de wereld op zijn kopLaurentien van Oranje

Terug naar lijst
 

Mr Finney en de wereld op zijn kop

Titel: Mr Finney en de wereld op zijn kop
Auteur: Laurentien van Oranje
Uitgeverij: Querido, 2009
ISBN: 978 90 451 1029 5
Illustraties: Sieb Posthuma

Terug naar lijst

Een avontuurlijke ontdekkingsreis

‘Mr Finney en de wereld op zijn kop’ is het eerste kinderboek van prinses Laurentien van Oranje. Ze maakte het samen met Sieb Posthuma en het resultaat is een prachtig, dik voorleesboek waaruit je veel ideeën kunt halen.

Mr Finney woont in zijn zelfgebouwde huisje en zit het liefste met zijn beste vriend Slak te praten in de mooiste boom die in zijn tuin staat. Op een dag wordt hun gesprek verstoord door de komst van een wel heel opvallend wezentje: de knalroze Pinky Pepper. Zij reist razendsnel de hele wereld over door te ‘glimpsen’. Op haar SuperBibi, een hip apparaat dat lijkt op een mobieltje, laat ze allerlei foto’s zien van plaatsen waar ze is geweest: steden, oceanen, bergen en woestijnen. Mr Finney vindt het allemaal even spannend en avontuurlijk: wat lijkt zijn wereldje opeens klein nu hij weet wat er nog meer te zien is! Al die plekken wil hij zelf ook zien, met zijn eigen ogen. En dus besluit hij om een rood autootje te maken dat niet alleen kan rijden, maar ook kan vliegen en varen: de FinMobiel. Daarmee gaat hij de wereld verkennen.

Op zijn reis ontmoet hij veel dieren en ontdekt hij dat de wereld niet overal even mooi is. Hoe meer hij ziet, hoe minder hij begrijpt en hoe meer vragen hij heeft, lijkt het wel. Mr Finney wordt er een beetje verdrietig van en als je verdrietig bent, is het soms moeilijk als je beste vriendje niet in de buurt is. Gelukkig is Mr Finney moedig en merkt hij dat er altijd voor alles een oplossing is!

‘Mr Finney en de wereld op zijn kop’ is een boordevol boek. De makers willen over heel veel onderwerpen vertellen: waarom het klimaat op aarde verandert, waarom er ruzie is in de wereld en hoe we daarmee om moeten gaan en waarom liefde en vriendschap zo belangrijk zijn. Het doet erg denken aan een beroemd ander boek: ‘Le Petit Prince’ (‘De kleine prins’) van Antoine de Saint-Exupéry. Daarin gaat een klein prinsje net zoals Mr Finney op ontdekkingsreis en net zoals Mr Finney merkt hij dat de wereld helemaal niet zo eenvoudig in elkaar steekt en dat het heel goed is om toch nieuwsgierig te zijn.

Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma hebben een boek gemaakt met veel tekst en schattige tekeningen, wat zorgt voor urenlang voorleesplezier. En ook als het uit is, kun je nog lang genieten van Mr Finney. Samen met je vriendjes kun je bijvoorbeeld zelf op ontdekkingsreis gaan in je huis of tuin. Je komt vast een heleboel tegen! Het is natuurlijk nog leuker als je je eigen FinMobiel bouwt. Op www.mrfinney.nl kunnen je ouders tips vinden om samen met jou leuke dingen te doen. Veel plezier op jouw avontuur!

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.