Moos en MoMireille Geus

Terug naar lijst
 

Moos en Mo

Titel: Moos en Mo
Auteur: Mireille Geus
Uitgeverij: Clavis, 2010
ISBN: 978 90 448 1242 8
Illustraties: Paula Gerritsen

Terug naar lijst

Een vriendje voor altijd

Moos is verlegen, maar gelukkig is hij niet alleen. Mama heeft voor Moos een pop gemaakt. Hij heet Mo en lijkt sprekend op Moos. Mo en Moos zijn altijd samen. Alleen is Moos de enige die merkt dat Mo kan praten. En dat doet Mo maar al te graag. Hij zegt wat Moos moet doen en dat zijn vaak brutale dingen. Zo zeurt hij om snoep of wil hij veel te wild dansen. Ook steekt hij zijn tong wel eens uit of roept hij zomaar van alles als Moos niks weet te zeggen.
 

De stille Moos wil eigenlijk in de poppenhoek spelen, maar de bijdehante Mo is hem voor en schreeuwt al keihard ´zandbak´! Zo zit Moos tegen zijn zin met de vervelende, pesterige Kerouan in de zandbak. Mo maakt Moos ook middenin de nacht wakker omdat hij achter in zijn keel gorgelt met speeksel.


´Hij doet vies´, zegt Moos en hij zwaait met Mo. ´Kun je hem niet vragen om ermee op te houden?´vraagt mama. ´Leg hem uit dat we nog willen slapen.´ Moos knikt en pakt Mo op en kijkt naar hem, stil. ´Heb je het al gevraagd?´vraagt mama. Moos kijkt verlegen naar de grond. ´Mo doet het alleen als hij geen pap hoeft, hij wil chocoladekorrels.´

Moos heeft geluk, want Mo vraagt alles wat hij zelf niet durft te vragen. Nog fijner is het dat Mo zelf niet kan eten en daarom eet Moos alles voor hem op. Als Mo chocoladekorrels krijgt, dan zijn ze dus eigenlijk voor Moos. Net als de gebakjes op oma´s verjaardag. Wat is het toch heerlijk om zo´n vriendje te hebben!


Moos en Mo’ is een voorleesboek met ontroerende, korte verhalen over het leven van de dromerige Moos. Schrijfster Mireille Geus weet heel goed hoe het is als je vaak aan andere dingen denkt terwijl de juf voorleest, of als je niks weet te zeggen wanneer iemand wat aan je vraagt.
 

De tekeningen in ‘Moos en Mo’ lijken net echt, want illustrator Paula Gerritsen gebruikt foto´s en tekeningen door elkaar. Dat heeft ze met de computer gedaan. Zo is de spaghetti op het bord een foto, terwijl het sliertje naar de mond van Mo getekend is. Je krijgt daardoor zelf ook zin in spaghetti!
 

De verhalen over Moos en Mo laten zien hoe fijn het is om iemand bij je te hebben met wie je altijd kunt praten, ook al zegt hij soms de verkeerde dingen. Maar hoe moet dat nu als Moos naar groep 3 gaat? Het is maar de vraag of hij Mo dan nog mag meenemen…
 

Maartje S.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.