MonsterliedMathilde Stein

Terug naar lijst
 

Monsterlied

Titel: Monsterlied
Auteur: Mathilde Stein
Uitgeverij: Lemniscaat, 2006
ISBN: 978 90 563 7793 9
Illustraties: Gerdien van der Linden

Terug naar lijst

Vijf gemene monsters en een hebberig spook

Varkentje kan niet slapen; een giechelend en grommend monster zit onder zijn bed een eng liedje te zingen. Gelukkig komt mama kijken en ja hoor, ze plukt inderdaad een gevaarlijk, groen monster onder zijn bed vandaan. Maar in plaats van hem weg te jagen, doet mama iets waar Varkentje helemáál niet blij mee is: ze stopt dat nare monster bij hem in bed! En het blijft niet bij die ene – er zitten er nóg vier onder zijn bed verstopt! Varkentje begrijpt er niets van; hoe kan mama nou denken dat die monsters gezellig bij hem komen logeren? Want ze zijn helemaal niet lief en gezellig: ze knijpen in Varkentjes been, trekken aan zijn haar en nemen het hele bed in beslag. Als mama hem daarna ook nog eens met de monsters alleen laat, bedenkt Varkentje snel een slim plannetje om ze kwijt te raken.

‘Monsterlied’ is een grappig verhaal op rijm, waarbij schrijfster Mathilde Stein alleen de tweede en de vierde zin steeds laat rijmen. De meeste stukjes tekst zijn daardoor erg leuk, maar enkele zinnen lopen niet helemaal lekker. Ook zit er soms een wat moeilijk woord tussen (‘ik word door een monster gekweld’). Gelukkig maken het verrassende einde en de mooie illustraties dit meer dan goed. De passende, zacht gekleurde verftekeningen zijn van Gerdien van der Linden en de monsters lijken hierop vooral heel ondeugend; nergens zien ze er écht eng uit.

Behalve ‘Monsterlied’ schreef Mathilde Stein nog een ander prentenboek over een onverwachte logeerpartij. In het kleurrijke ‘Van mij!’, met illustraties van Mies van Hout en een niet-rijmende tekst, ontdekt Merel op een avond ineens een klein, wit spook in haar bed. Het is een nogal bozig, egoïstisch spook dat denkt dat alles van hem is. Zo trekt hij die avond niet alleen alle dekens naar zich toe, maar pikt hij de volgende dag ook álle badspulletjes, álle sokken en álle boterhammen in. Ook in samen buitenspelen is hij niet zo goed: ‘Eerst wilde hij de schommel niet loslaten. ‘Van mij!’ Daarna ging hij er in zijn eentje met de bal vandoor. ‘Van mij!’ En toen ging hij ook nog boven op de knikkers zitten. ‘Van mij! Van mij! Van mij!’’. Merel vindt het spook maar raar doen en daarom besluit ze alleen verder te spelen. Veranderen zal het spook waarschijnlijk toch niet. Of wel?

Voor hun prentenboek ‘Bang Mannetje’ wonnen Mathilde Stein en Mies van Hout eerder al de Kinderboekwinkelprijs 2006 en ook nu hebben ze samen weer een bijzonder boek gemaakt. ‘Van mij!’ is een fijn boek om (voor) te lezen en dankzij Mies van Hout trekt het spook een aantal gezichten waar je zeker om zult moeten lachen.

Marlous.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.