MonsterboekAlice Hoogstad

Terug naar lijst
 

Monsterboek

Titel: Monsterboek
Auteur: Alice Hoogstad
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013
ISBN: 978 90 47 70619 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Gedurfd

Eerst is er alleen zwart-wit en iedereen is tevree. Plotseling: een rode draad met een meisje eraan; en aan dat meisje, kleurkrijtjes. En dan…

Dan gaat plotseling alles heel snel. Monsterlijk snel. Wil je weten hoe? Maak dan eerst nu je keuze. Anders kan je niet verder.

Keuze 1: Kies jij je eigen kleur en je eigen weg? Dan komen we elkaar wel weer tegen aan het eind van het verhaal. Alles kan in dit boek en je mag het zelf zo kleurrijk en monsterlijk maken als je wilt. Groen monsterlijk, oranje monsterlijk, geel monsterlijk…

Keuze 2: Maar loop je mee met het meisje, dan komt nu je eerste verrassing. Kijk en geniet mee!

Het kleurkrijtje aan de lange rode draad met daaraan het meisje, tekent, in monsterlijk oranje, de eerste draak en dan de tweede in gifgroen met een beetje blauw erdoor. Het meisje tekent er nog een, met lange tanden en haren. Het wordt al een hele optocht. Ze lopen achter elkaar door de straten en iedereen kijkt naar ze. Het meisje tekent maar door en het monsterlijke van alles is dat haar zelfgetekende griezels ook meekleuren en -tekenen. Op een hele aparte manier, eerst aarzelend, met een hand. Maar dan krijgen ook zij de smaak te pakken.

De huizen krijgen allemaal mooie regenboogkleuren. De kerktoren wordt oranje met geel en groen. Het staat heel vrolijk. Ieder monster komt tot leven en maakt zijn eigen kleurige kunstwerkje.

De mensen kijken niet blij. Het meisje en de monsters wel. Zij zijn monsterlijk blij. De agent vraagt ze te stoppen maar daar trekken zij zich niets van aan. Ze kleuren door. Het wordt een kleurrijk geheel.

De mensen pikken het niet langer. Ze komen met borstels en emmers sop naar buiten om alles schoon te schrobben. Alle politieagenten zijn met brandweerslangen in de weer. Dan komt er  hulp uit een onverwachte hoek. Een regenbui spoelt alles schoon. Iedereen is weer blij, maar niets is wat het lijkt, kijk maar om de hoek…

In ‘Monsterboek’  is geen letter te bekennen, in geen velden of wegen. Alice Hoogstad heeft al tekenend het verhaal geschreven. Dat maakt het een bijzonder boek. Je fantasie kan er alle kanten mee op.

Het boek gaat over jong en oud en over persoonlijke voorkeuren en vooroordelen. Niet alle monsters zijn slecht en niet alle kleine meisjes zijn lieve meisjes. Waarom houdt de een van kleur en de ander alleen van zwart-wit? En waarom vinden sommige mensen het moeilijk om om te gaan met veranderingen en zoeken anderen juist constant uitdagingen? Veel dingen om over na te denken. En dat heeft Alice Hoogstad zo prachtig weten weer te geven met alleen tekeningen. Vul zelf maar in, in kleur, in woord, in daad… Het is aan jou nu!

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.