Moffel en PiertjeLieneke Dijkzeul

Terug naar lijst
 

Moffel en Piertje

Titel: Moffel en Piertje
Auteur: Lieneke Dijkzeul
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
ISBN: 978 90 477 0235 1
Illustraties: Doesjka Bramlage

Terug naar lijst

Vrienden van televisie

In Nederland kennen vast alle kinderen Moffel en Piertje wel, de mol en de pier van de schooltv-serie Koekeloere. Hopelijk kennen straks ook alle kinderen het boek ‘Moffel en Piertje’ van Lieneke Dijkzeul. Het is een heerlijke verzamelbundel over de twee vrienden.

Bij ieder verhaal staat aan het begin een paginagrote illustratie en aan het eind een klein tekeningetje. De illustraties van Doesjka Bramlage zijn kleurrijk en laten meteen duidelijk zien waar het verhaal over gaat.

Moffel en Piertje maken veel dingen mee die kleuters ook kunnen overkomen. Eén verhaal gaat over Moffel die de eerste prijs wint in een kleurwedstrijd. Hij mag een prijs kiezen en vindt dat erg moeilijk. Wat zal hij toch eens nemen? In een ander verhaal smeert Moffel zich op een zonnige dag aan het strand niet goed in met zonnebrandcrème en verbrandt hij over zijn hele lijf. Ook Piertje maakt heel wat mee. Ze krijgt de waterpokken en speelt koningin Pieratrix op de Koninginnemarkt. Van het geld dat ze hiermee verdient, koopt ze een lekker ijsje. Het ene verhaaltje gaat meer over Moffel, het andere meer over Pier. Maar de mol en de pier zijn eigenlijk altijd bij elkaar. Ze collecteren dan ook sámen voor de dieren in nood, gaan sámen kamperen en wachten sámen vol spanning op Sinterklaas.

Moffel en Piertje zijn echte vrienden. Ze helpen elkaar, troosten elkaar en maken grapjes mét en óm elkaar. Soms hebben ze ruzie. Dat hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig maken ze het altijd weer goed.

‘Zullen we weer vriendjes zijn, Pier?’
‘Ja,’ zegt Piertje. ‘Ik heb je zo gemist, Mof! Maar nu blijven we vriendjes voor altijd.’
‘Voor altijd en altijd,’ zegt Moffel.
‘En we maken nooit meer ruzie,’ zegt Piertje.
‘Nee,’ zegt Moffel. ‘Want vrienden maken geen ruzie. Ik heb honger, Pier. Zullen we patatjes gaan bakken?’
‘Patatjes?’ zegt Piertje. ‘Nee joh, we maken nasi!’

De verhaaltjes gaan niet alleen over Moffel en Piertje. Soms doet ook hun vriend Arie mee. Hij komt bij hen slapen als hij bang is voor de storm, ze gaan met z’n drieën naar het strand en ze vieren gezellig samen kerst.

Lieneke Dijkzeul heeft de verhaaltjes zo opgeschreven, dat je goed kunt meevoelen met Moffel en Piertje, of in ieder geval een van de twee. Als Moffel en Piertje samen praten, is het net of je er gewoon naast zit. Ze hadden zó jouw vrienden kunnen zijn. En dat worden ze vast ook wel een beetje, als je hun verhalen steeds opnieuw leest.

Er staan 28 verhaaltjes in dit mooie, stevige boek. Het hadden er véél meer mogen zijn! ‘Moffel en Piertje’ is een fijn boek om samen (op school of thuis) eindeloos in te lezen.

Maartje.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.