Moet dat nou zo??! Het verhaal van ElvisPeter Schössow

Terug naar lijst
 

Moet dat nou zo??! Het verhaal van Elvis

Titel: Moet dat nou zo??! Het verhaal van Elvis
Auteur: Peter Schössow
Uitgeverij: Gottmer, 2006
ISBN: 978 90 257 4092 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Over geboren worden en dood gaan

Twee totaal verschillende prentenboeken gaan allebei over een klein geel vogeltje. Het ene boekje, ‘Het ei’, gaat over de geboorte van een eendje. In het andere boekje, ‘Moet dat nou zo??!’, is het vogeltje, waar het over gaat, dood. De hoofdpersoon is een meisje met een rood lakleren oma-tasje. Haar vogeltje heette Elvis, net als de beroemde popster Elvis Presley. In het begin van het boek weten we nog niet wie Elvis was en waarom het meisje zo boos en chagrijnig rondloopt. De andere figuurtjes uit het boek weten ook niet wat er met haar aan de hand is. Daarom besluiten ze haar te volgen. ‘Moet dat nou zo??!’, roept het meisje boos, elke keer als ze iets ziet dat haar irriteert. Dan durft iemand uit het groepje te vragen wat er mis is. Het meisje maakt haar rode tasje open en daarin ligt Elvis. Dood.

‘Best verdrietig, alles bij elkaar. “Begraven,” stelde een van ons voor. Zijn we dus gaan doen, alles erop en eraan. Optocht. Kaars, krans met lint, Bloemen, wierook.’

Een verdrietig onderwerp, dood gaan. Maar het boekje is niet één en al triestigheid. Het is tegelijkertijd erg komisch door de leuke tekeningen van Peter Schössow en de grappige figuurtjes in het boek. Schössow laat op een originele manier zien dat een lach en een traan soms samengaan. En dat het helpt als je je verdriet kunt delen.

‘We snuften wat, we sloegen de armen om elkaar heen, en we stelden ons voor, hoe het zou zijn… … wanneer de ene Elvis de andere tegen zou komen. Moesten we toch weer lachen, ondanks de verdrietigheid'.

Het andere boekje, ‘Het ei’ van Martin Waddell en Jill Barton, heeft wat zoetere, bravere en minder grappige teksten en tekeningen. Maar het gaat wel over iets heel moois. De geboorte van een nieuw broertje of zusje. De mama van Eendje heeft een nieuw ei gelegd. Zijn neef kan niet geloven dat hij zelf ook ooit in zo’n ei heeft gezeten. Totdat het moment daar is!

‘Krak! Het ei breekt. Uit de schaal piept een heel klein snaveltje en dan een heel klein eendenkopje. ‘Kijk nou!’ zucht neef. ‘Niet te geloven!’ Iedereen kwaakt door elkaar: Kwaak! Kwaak! Kwaak!’

Als je zelf een klein broertje of zusje hebt gekregen, of misschien binnenkort krijgt, dan snap je vast heel goed hoe blij Eendje, Pappa en Mamma zijn met het babyeendje. Een ‘happy end’ dus van een beetje een voorspelbaar, maar toch ook schattig boekje.

Aukje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.