Moeder nummer nulMarjolijn Hof

Terug naar lijst
 

Moeder nummer nul

Titel: Moeder nummer nul
Auteur: Marjolijn Hof
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0725 7
Illustraties:

Terug naar lijst

(Weg)gegeven

Hij is welkom in ons huis
en welkom in ons leven.
We zijn ontzettend blij dat hij ons is gegeven.

Ik stopte de geboortekaartjes terug in de envelop en de envelop deed ik weer in de doos. Ik had het al vaker gelezen, maar niet zoals nu. Er stond: dat hij ons is gegeven. Het was zo duidelijk als wat. Het gedichtje ging niet alleen over mijn vader en moeder. Het ging ook over moeder nummer nul. Zij had mij gegeven.

Veel kinderen herkennen zichzelf in hun vader of moeder. Of misschien lijk je wel erg op een broer of zus. Maar soms is het net iets anders.

Toen ik in groep 5 zat kreeg ik een schema met lege hokjes. Ik moest iedereen ergens invullen. Mijn schema kreeg twee moederhokjes. In het ene schreef ik moeder 1, dat was mijn eerste moeder. In het andere hokje schreef ik moeder 2, dat was mijn moeder van nu. Ik kreeg meteen spijt. Mijn moeder van nu was plotseling nummer 2 geworden. Snel gumde ik alles uit en schreef in het eerste hokje: moeder 0. In het tweede hokje moeder 1.

Fé is geadopteerd en weet niets van zijn 'echte' moeder. Natuurlijk was hij wel eens nieuwsgierig naar moeder nummer nul, maar nooit heel erg. Dat verandert als hij Maud ontmoet. Zij is een razend nieuwsgierige meid en daardoor begint ook Fé zich steeds meer dingen af te vragen. Er is maar één manier om antwoorden te vinden: Fé gaat op zoek naar moeder nummer nul. Dit zorgt voor veel verwarring in zijn hoofd, maar eenmaal begonnen is er geen weg meer terug. ‘Het was net alsof ik aan een ingewikkelde tekening was begonnen. Er klopte helemaal niets van, maar ik kon niets meer uitgummen.’

Het verhaal is 'echt'. Het zou zomaar het verhaal kunnen zijn van die jongen uit je klas die geadopteerd is. Geen toeters en bellen, maar een eenvoudig, aangrijpend verhaal van een jongen met vragen. Dat ‘Moeder nummer nul’ zo echt is, komt doordat schrijfster Marjolijn Hof het verhaal baseerde op haar eigen ervaringen als adoptiekind. Je kruipt van het begin tot het eind in de huid van Fé en ervaart samen met hem zijn twijfel, onzekerheid, verbazing, blijdschap en verdriet.

'Moeder nummer nul' is een eigentijds boek. Marjolijn Hof maakt heel tastbaar hoe het voelt om niet te weten waar je vandaan komt. Door een gezonde dosis humor slaagt ze erin om toch een lichte bries door het boek te laten waaien.

'Ben ik van jou of eigenlijk toch niet?' vroeg ik aan mijn moeder toen ik uit school kwam. 'Je bent mijn zoon', antwoordde ze. 'Je komt alleen uit de buik van iemand anders.'

Evy.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.