Mister OrangeTruus Matti

Terug naar lijst
 

Mister Orange

Titel: Mister Orange
Auteur: Truus Matti
Uitgeverij: Leopold, 2011
ISBN: 978 90 258 5716 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Kleine eilanden van kleur in een zee van wit

Toen Apke naar de oorlog ging, kreeg iedereen thuis nieuwe schoenen. Niet nieuw-nieuw, zoals de glimmende hoge legerschoenen van Apke, die naar vers leer roken en nog helemaal stijf aanvoelden, maar nieuw zoals ze het bij Linus thuis gewend waren: de oude schoenen van de een werden de nieuwe schoenen van de volgende in de rij.

New York, 1943. Behalve de schoenen worden met Apkes vertrek ook de taken in huis opgeschoven. En dat betekent dat de twaalfjarige Linus voortaan de loopjongen is in de groentewinkel van zijn ouders. En wat is hij blij met zijn nieuwe baantje! Linus doet niets liever dan door de straten van Manhattan lopen dromen. Over zijn broer Apke, die naar Europa gaat om mee te vechten in de oorlog, over Superman, of over waarom er voor geuren niet zo veel woorden bestaan als voor kleuren.
Op een van zijn bezorgrondes ontmoet Linus iemand die zijn leven zal veranderen: Mister Orange (genoemd naar de kist sinaasappels die hij bestelt). Zijn huis ziet er aan de buitenkant uit als alle andere. Maar vanbinnen is alles anders.

Behalve de vloer was alles wit. […] En in al dat wit zag hij gekleurde rechthoeken, overal waar hij keek. In groepjes of alleen, op de muren, op de deur van een kast, op de schoorsteenmantel. Kleine eilanden van kleur in een zee van wit. Ze schitterden in zonnig geel, ze dansten voor zijn ogen in helder rood en blauw. Alsof ze van vrolijkheid niet stil konden blijven hangen.

Met Mister Orange praat Linus over fantasie en werkelijkheid. En over de toekomst. Maar de oorlog in Europa lijkt helemaal niet op die in zijn fantasie. De oorlog van Superman was een andere oorlog dan die van Apke…

Als je goed hebt opgelet tijdens het lezen, heb je in Mister Orange misschien wel een heel beroemde schilder ontdekt: Piet Mondriaan. Deze schilder is bekend geworden doordat hij steeds drie kleuren gebruikte in zijn werken: rood, blauw en geel (de primaire kleuren).

Op het eerste gezicht lijken Superman, de Tweede Wereldoorlog en Mondriaan niets met elkaar te maken te hebben, maar Truus Matti heeft deze onderwerpen heel mooi met elkaar verbonden. ‘Mister Orange’ lijkt daardoor wel een beetje op een schilderij van Mondriaan. Linus en Mister Orange komen echt tot leven in het boek en wanneer ze samen praten kun je de kist met sinaasappels in de hoek van de kamer bijna ruiken.

Dit boek is bekroond met een Zilveren Griffel 2012.
 

Mirjam.

Wil je nog meer lezen van Truus Matti? Lees dan ook eens ‘Vertrektijd’.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.