Misschien een vosAlison McGhee

Terug naar lijst
 

Misschien een vos

Titel: Misschien een vos
Auteur: Alison McGhee
Uitgeverij: Leopold, 2017
ISBN: 978 90 258 7129 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Vossen brengen geluk

Sommige mensen geloven dat je na je dood terugkomt op de aarde als een ander mens, of misschien wel als een dier. Reïncarnatie noemen ze dat. ‘Misschien een vos’ van Kathi Appelt en Alison McGhee gaat over reïncarnatie en over verlies, verdriet en troost.

Langzaam en snel. Door dik en dun. Elf en twaalf. Juul en Sylvie. Gezworen kameraden, zei hun vader. Jij en ik, zus, zei Sylvie altijd.

Juul en Sylvie zijn bijna onafscheidelijk. Samen met hun beste vriend Sam dwalen ze eindeloos door de bossen op zoek naar een mysterieuze grot en gaan ze stiekem naar de Schuif, waar ze wensstenen in het water gooien. Er is een kans dat zo’n wens dan in vervulling gaat. ‘Maar alleen als het gaat om iets wat je meer dan wat ook ter wereld wilt.’ Juul heeft geen vurige wens, niet zoals Sylvie, die steeds harder wil rennen. Ze wil alleen niet zeggen waarom. En dan, op een besneeuwde ochtend in maart, gebeurt er iets verschrikkelijks…

Wat gebeurt er als je doodgaat?
Misschien verander je in de wind.
Misschien verander je in een ster.
Misschien word je een vuurvliegje dat gloeit in de nacht.

Het grootste deel van het verhaal beleef je door de ogen van Juul. Zo komen haar verdriet en onmacht heel dichtbij en dat raakt je. De personages zijn realistisch en sympathiek, waardoor je met hen meeleeft en hoopt dat hun vurige wensen in vervulling zullen gaan. Wel een beetje ongewoon is dat sommige stukken verteld worden door een vos. Huh, een vos? Ja, echt. De belevenissen van het vosje Senna kunnen wat ongeloofwaardig overkomen, maar als je je ervoor open stelt, dan past dit personage helemaal bij het thema van hoop, troost en leven na de dood.

Ook (edel)stenen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Ze zijn een verbindende factor tussen de personages en een leidend motief gedurende het verhaal. Door de hechte relaties tussen de personages wordt er samenhang gecreëerd en is er een gelijkenis te zien tussen Juul en Eik, de broer van Sam. Voor beiden is er troost te vinden in het bos, in een bijzondere gedaante.

Aan het einde komen alle verhaallijnen samen in een spannende climax, waarbij onder andere Juul en Senna, maar ook een echte beer en een schietgrage boer betrokken zijn. Als dat maar goed afloopt…

‘Misschien een vos’ is een ontroerend verhaal over hoop en afscheid. Het nodigt je uit om na te denken over het leven na de dood. Wat denk jij dat er gebeurt als je doodgaat?

Misschien word je een vos.

Anne.

Leestip: Wil je nog een boek lezen over een sterke band tussen mensen en dieren? Misschien spreekt 'Een heel bijzondere hond' je dan aan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.