MisschienGuido van Genechten

Terug naar lijst
 

Misschien

Titel: Misschien
Auteur: Guido van Genechten
Uitgeverij: Clavis, 2014
ISBN: 978 90 448 2190 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Een nieuwe wereld: knutsellezen

Durf je dit boek met zijn vele uitdagingen aan? Dan heb je nodig: zwart papier, drie verschillende soorten gekleurd papier, potlood en een schaar. We gaan direct aan de slag.

Teken op drie verschillende kleuren papier een cirkel, een vierkant en een driehoek. Het boek wacht wel op je. Is er een voorlezer? Dan kan hij of zij je ondertussen in het kort vertellen waar het boek over gaat.

Iedereen kan meedoen, het is voor alle mensen in alle kleuren en vormen. Het boek is ook gemaakt van vormen. Zoals een gedicht gemaakt is van mooie woorden en muziek in harmonie is met haar noten. Het is geen puzzelboek, ook al doet het je daar tijdens het lezen wel aan denken. Na al deze hints denk je misschien aan een boek met raadsels of aan een knutselboek. Wie weet…

Zijn je driehoek, vierkant en cirkel al klaar? Goed, dan ga je verder. De ondergrond is zwart, dus neem je het  zwarte vel. Dan pak je het boek erbij en kijkt op de eerste pagina. Dan wordt het langzaam wel duidelijk, ╩╗Misschien’

Op de afbeeldingen zie je eerst pure kleuren: rood, blauw en geel. Daarna zijn de vormen ontstaan.

‘Misschien zegt rood dank je wel en geel hoera en blauw zegt misschien wel fijn dat ik vorm gekregen heb.’

Guido van Genechten vraagt zich af of alle vormen bestaan uit kleine stukjes: een cirkel uit kleine cirkeltjes, een driehoek uit kleine driehoekjes en een vierkant (natuurlijk) uit kleine vierkantjes.

‘misschien is met die kleine stukjes wel alles gemaakt’

‘Alle dingen alle planten alle dieren alle mensen bloemen struiken alle dieren die kruipen springen zwemmen alle papa’s en mama’s alle kinderen die rennen joelen alle dingen die sporen stuiven...'

‘Misschien’. Ga het nu zelf maar eens uitproberen. Met je eigen driehoek, cirkel en vierkant. Je kunt met deze vormen een oneindige grote wereld creëren en je gaat nadenken over het ontstaan van dingen.

Maar wat zal er gebeuren als alles stuk gaat? Worden de kleuren dan paars, lila of oranje en krijgen de vormen opeens hele andere vormen en rare uitsteeksels? Wat voor wereld krijgen we dan?  En wat voor mensen en wat voor kinderen? En alle dingen… hoe gaan die er dan uitzien?

Het boek is zwart met weinig tekst. Opvallend is wel dat er nergens hoofdletters of andere leestekens in de teksten staan. De afbeeldingen bestaan uit de kleuren rood, geel en blauw en zijn opgebouwd uit kleine stukjes van de vormen: een driehoek, een vierkant en een cirkel.

Er is met deze vormen een oneindige wereld geschapen waardoor je haast wel moet geloven dat alles uit deze drie vormen is opgebouwd.

‘Misschien…’

Ga jij deze uitdaging aan?

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.