MisschienGhislaine Roman

Terug naar lijst
 

Misschien

Titel: Misschien
Auteur: Ghislaine Roman
Uitgeverij: Mo'Media, 2004
ISBN: 978 90 576 7142 5
Illustraties: Tom Schamp

Terug naar lijst

Vragen, vragen en nog eens vragen!

Als je jong bent, zit je hoofd vaak vol met vragen. 'Waarom?' is tijdens die periode waarschijnlijk je favoriete woord. Niet zo gek, want er is tenslotte zoveel wat je nog niet weet! Gelukkig zijn er boeken met antwoorden, die je erop na kunt slaan, als volwassenen even geen zin in je gevraag hebben. Er zijn zelfs prentenboeken over het 'waarom', dus ook de allerkleinsten hoeven niet meer op antwoord te wachten!

'Wat is een droom?' van schrijver Hubert Schirneck en illustratrice Sylvia Graupner is zo'n prentenboek waarin een vraag centraal staat. De kleine mol Jonas wil graag weten wat een droom is. Hij vraagt het aan zijn moeder, die zegt dat dromen niet bestaan. Jonas gelooft daar niks van, want hij heeft vannacht gedroomd. Dromen bestaan dus wél!

Daarom gaat hij het bos in, op zoek naar andere dieren die hem kunnen vertellen wat een droom is. De vos vindt een droom een boek met vreemde woorden, de beer denkt dat het een viool is, die een mooie melodie speelt en de uil vindt het een vlieg, die over je voorhoofd loopt. Aan het eind van de dag maakt Jonas een opsomming van alle dingen, die hij gehoord heeft. Als hij alles op een rijtje gezet heeft, kan hij zelf een invulling geven aan de vraag wat een droom precies is. Dat is voor iedereen namelijk anders!

Mede dankzij de mooie illustraties, voelt het boek zelf een beetje als een droom. Als je klaar bent met lezen, vraag je je waarschijnlijk ook af wat een droom is. Vraag het ook eens aan je ouders, vriendjes en vriendinnetjes. Maar niemand geloven die zegt dat dromen niet bestaan, hè?

Het boek 'Misschien' van Ghislaine Roman en Tom Schamp stelt geen vragen, maar geeft wél antwoorden! Heb je je wel eens afgevraagd waarom het 's nachts donker is? Het boek heeft wel een idee: 'Misschien is het 's nachts wel donker, omdat je anders denkt dat het nog dag is.'

Andere zinnen: 'Misschien maken bijen wel honing, omdat ze niet weten hoe ze chocola moeten maken' en 'Misschien verandert een rups wel in een vlinder, omdat dat makkelijker is dan in een nijlpaard veranderen.' De stellingen zijn elke keer nét niet wat je verwacht. Dat maakt het boek heel verrassend. De geestige tekeningen in warme kleuren, van bijvoorbeeld een brandweerauto, die een draak probeert te blussen en een koe in een kleedkamer, maken dat dit boek niet alleen een feest is om te lezen, maar ook om naar te kijken!

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.