Miny zoekt een thuisGerard Sonnemans

Terug naar lijst
 

Miny zoekt een thuis

Titel: Miny zoekt een thuis
Auteur: Gerard Sonnemans
Uitgeverij: Menuet, 2013
ISBN: 978 94 917 0700 1
Illustraties: Mikiyas Sewnet

Terug naar lijst

Een kleine geit in Afrika

Jij woont in een huis. Of in een flat, op een boerderij of misschien wel in een woonwagen. Maar de kleine geit Miny woont helemaal nergens. Ze is alleen. En ze zoekt een veilig plekje. Plaatsen om te wonen zijn er genoeg, dat wel. Miny mag best bij de aap Baboe in de boom komen. Dan kunnen ze er samen een dolle boel van maken, belooft Baboe. Maar Miny durft niet in een boom te klimmen.

Wat ben jij een prutser, lacht Baboe.
Aan jou heb ik helemaal niets.
Ik zoek wel een andere vriend om mee te spelen.


En dus zoekt Miny verder. Ze mag wonen bij Ab, omdat een geit hem goed van pas komt, maar Miny vindt zijn mensenhuis zo donker en eng. Ze mag wonen bij Spie de Adelaar, in zijn nest in de bergen, maar Miny durft niet zo hoog te klimmen. Ze mag wonen bij Grim de Wolf, maar daarvoor moet ze de rivier oversteken en het water stroomt zo snel. Waar hoort de kleine geit Miny nou thuis?

Het prentenboek ‘Miny zoekt een thuis’ is op een bijzondere manier ontstaan. Een vriendin van schrijver Gerard Sonnemans zorgt voor een pleegkind; een kind dat niet bij zijn of haar eigen ouders kan wonen. Dit kind speelde op een dag met boerderijdieren en verzon er een verhaaltje bij over een biggetje dat bij de familie Koe ging wonen. Het was niet erg dat dit varkentje anders was dan de koeien; van mama Koe mocht hij zijn wie hij was. Van dit speelverhaaltje maakte Gerard het verhaal van Miny de geit. Ook Miny vindt tenslotte een koe bij wie ze zich thuis voelt.

Moet ik ook loeien als een koe, vraagt Miny.
Nee, blijf maar lekker jezelf, zegt Moew.
Jij mag mekkeren zoveel als je wilt!


Maar niet alleen het verhaal van Miny is bedacht door een kind. Ook de tekenaar van de prachtige prenten is nog jong. In Ethiopië in Afrika woont Mikiyas Sewnet. Toen hij negen jaar was, overleden allebei zijn ouders aan aids. Mikiyas weet dus als geen ander hoe het is om alleen te zijn. Toen Gerard hem vroeg of hij de tekeningen bij ‘Miny zoekt een thuis’ wilde maken, zei Mikiyas meteen ‘ja’ – in het Ethiopisch dan.

Zo komt het dat de illustraties in ‘Miny’ heel bijzonder zijn. Miny dwaalt door Afrikaanse landschappen, de mensen dragen Afrikaanse kleren en je ziet op de achtergrond allerlei dieren die hier helemaal niet voorkomen. Bovendien is elke tekening versierd met een prachtige gekleurde rand, waardoor het een echt schilderijtje wordt.

‘Miny zoekt een thuis’ is een schitterend prentenboek. Wil je meer weten over hoe dit boek gemaakt is? Kijk dan op www.minyzoekteenthuis.nl.

Lidewij.

Wil je nog een prentenboek bekijken over dieren? Lees dan de recensie over ‘Springende pinguïns en lachende Hyena’s’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.