Mini voetbaltKitty Crowther

Terug naar lijst
 

Mini voetbalt

Titel: Mini voetbalt
Auteur: Kitty Crowther
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2011
ISBN: 978 90 583 8706 6
Illustraties: Kitty Crowther

Terug naar lijst

Voetbal voor jongens en ballet voor meisjes?

Sommige mensen vinden weleens dat ballet een echte meisjessport is en dat alleen jongens op voetbal mogen. Maar dat is natuurlijk niet zo! Mini uit het boek ‘Mini voetbalt’ van Kitty Crowther vindt ook van niet. Mini is een meisjesinsect. Er verschenen al twee eerdere boeken over haar: ‘Mini gaat naar de film’ en ‘Mini wordt wakker’. Kitty Crowther schrijft vaker boeken waarin dieren de hoofdrol hebben. ‘In het pikkedonker’ gaat bijvoorbeeld over een kikker die in het donker griezelige geluiden hoort en overal enge monsters ziet. En ‘Mijn vriend Jim’ gaat over een meeuw en een merel, die dikke vrienden worden.

In ‘Mini voetbalt’ maakt Mini met haar vader, Poka, een wandeling door het park. Als ze even uitrusten, kijken ze naar een voetbalwedstrijd en Mini klapt in haar pootjes van plezier. Dan roept ze uit: ‘Ik wil ook voetballen!’

Voetballen is voor jongens,’ vindt Poka. Maar daar trekt Mini zich niks van aan: ‘Ja! En dan?’ lacht ze. Bij elf jongens komt Mini in het team. Ze krijgt een gloednieuw voetbalpak, glimmende schoenen met noppen en scheenbeschermers. En dan staat ze op het grasveld. Ze kent niemand. Op de tekeningen zie je hoe alleen Mini is: overal om haar heen staan groepjes voetballers, maar zij staat hulpeloos, met opgetrokken schouders, om zich heen te kijken.

De tekeningen, die Kitty Crowther zelf maakte, vertellen je nog meer. Het prentenboek is zo ingedeeld dat op de linkerbladzijde steeds een paar regels tekst staan en dat de hele rechterbladzijde een mooie tekening is. De tekeningen zijn heel rustig en licht. Kitty Crowther heeft vooral de kleuren geel, lichtoranje en lichtgroen gebruikt en ook veel wit gelaten. Allebei de bladzijdes heb je nodig om het verhaal te lezen, want Kitty Crowther vertelt de helft van het verhaal met tekst en de andere helft met tekeningen. Zo laten bijvoorbeeld alleen de tekeningen zien dat Mini nog niet zo heel goed is in voetballen en dat ze de ballen vooral naast het doel trapt.

Maar daar verzint ze iets op! Ze tekent cirkels op de muur in de tuin. In die cirkels moet ze de bal schieten. Ze oefent zich kapot! En bij de volgende wedstrijd is Mini de held van het voetbalveld. Ze krijgt een enorme kampioensbeker. Maar als ze na de wedstrijd met Poka terug naar huis loopt, komt ze langs een balletschool. En als je goed bent in de ene hobby, moet je iets nieuws gaan doen, toch? En dus roept Mini: ‘Ik wil ook op ballet!’

‘Ballet is voor meisjes’ vindt Poka. ‘Ja!’ lacht Mini. ‘En dan?’

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.